Közel kilencszázezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában

Idén már csaknem 890 ezer hektár erdő és sztyeppe égett le Mongóliában – közölte kedden az ország katasztrófavédelmi hivatala.

A tavalyi év azonos időszakához képest 31,4 százalékkal több természetben keletkezett tüzet jelentettek. A jelentős növekedés főként a száraz időjárással és az emberi hanyagsággal hozható összefüggésbe a hivatal szerint. A mongol tűzoltók jelenleg az ország északi részén, Bulgan tartományban hétfőn délután óta pusztító tűzvésszel küzdenek. A hivatal felszólította a lakosságot, hogy ne gyújtsanak tüzet a szabadban, illetve ne dobjanak el cigarettacsikket, mert ez a nagy szárazságban könnyen a tűz elharapódzásához vezethet.

Mongólia időjárása tavasszal általában egyébként is száraz és szeles, ami fokozza a tűz elterjedésének kockázatát.

Márciusban az ország környezetvédelmi és idegenforgalmi minisztériuma bejelentette, hogy egy évre betiltják az elhullott agancsok begyűjtését és feldolgozását, mivel sok tűzeset éppen ilyen tevékenység közben keletkezett. A tárca szerint ugyanis az erdőkben cédrusmagot és szarvasagancsot gyűjtögetők eldobott cigarettacsikkjei gyakran okoznak tüzet. A minisztérium szerint 2021-ben Mongólia-szerte összesen 65 erdőtüzet jelentettek, amelyek 3,1 milliárd mongol tugrik (362 millió forint) környezeti kárt okoztak.