Kína sürgeti a családokat, hogy tartsanak készleteket a mindennapi szükségleteikből

Forrás: Reuters
A kínai kormány felszólította a családokat, hogy vészhelyzet esetére tartsák készleten a napi szükségleti cikkeket, miután a COVID-19-járvány és a szokatlanul heves esőzések a zöldségárak megugrását okozták és kétségek merültek fel a zavartalan ellátással kapcsolatban.

A kínai kereskedelmi minisztérium hétfőn kiadott irányelve aggodalmat keltett a kínai közösségi médiában, egyesek azonnal rohantak rizst, étolajat és sót felhalmozni – írja a Reuters. A minisztérium a közleményében arra szólította fel a helyi hatóságokat, hogy jó munkát végezzenek az ellátás és a stabil árak biztosítása érdekében, és időben jelezzék az esetleges ellátási problémákat.

Amint ez a hír megjelent, a közelemben lévő összes idős ember pánikba esett a szupermarketben vásárolva

írta egy felhasználó a kínai Twitter-szerű Weibo-n.

A helyi média a közelmúltban közzétette az otthoni tárolásra ajánlott termékek listáját, beleértve a kekszeket és instant tésztákat, vitaminokat, rádiókat és zseblámpákat.

A lakosság reakciója arra kényszerítette az állami médiát, hogy próbálja csillapítani a félelmeket és tisztázza a minisztérium közleményét. A kommunista párt által támogatott lap, az Economic Daily, azt javasolta a netezőknek, hogy ne legyen „túlzott képzelőerejük”, és hogy az irányelv célja annak biztosítása, hogy a polgárokat ne érje váratlanul, ha területükön bezárás van.

A People’s Daily szerint a minisztérium minden évben kiad ilyen figyelmeztetéseket, ahogyan azt az év elején is tette a természeti katasztrófák, a zöldségárak megugrása és a közelmúltban tapasztalt COVID-19-esetek miatt.

Fókuszban az élelmiszerbiztonság

A kínai kormány jellemzően extra erőfeszítéseket tesz a friss zöldség- és sertéshúskészletek növelésére Kína legfontosabb ünnepe, a holdújév előtt, amely 2022-ben február elejére esik. Idén azonban ezek az erőfeszítések sürgetőbbé váltak, miután

az október eleji szélsőséges időjárás tönkretette a termést Shandongban – az ország legnagyobb zöldségtermesztő régiójában –, és ezzel egyidőben az ország északi részén terjedő COVID-19-járvány is az élelmiszer-ellátás akadozásával fenyeget.

Bár az árak mérséklődtek az elmúlt napokban, a közgazdászok a fogyasztói árak éves összevetésében jelentős növekedést vártak októberre, öt hónap óta először. Kínában a múlt héten az uborka, a spenót és a brokkoli ára több mint kétszeresére nőtt október elejéhez képest. A spenót drágább volt, mint a sertéshús, amelynek ára kilogrammonként körülbelül 809 forint (16,67 jüan).

A világjárvány fokozott figyelmet fordított az élelmezésbiztonságra. A kormány élelmiszerbiztonsági törvényt dolgozott ki és új erőfeszítéseket vázolt fel az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására is. A kereskedelmi minisztérium szerint a helyi hatóságoknak jóelőre be kell vásárolniuk a tárolható zöldségeket, és meg kell erősíteniük a sürgősségi szállítási hálózatokat. Az árakkal, valamint az áruk keresletével és kínálatával kapcsolatos információkat pedig időben közzé kell tenni, hogy azokra az emberek fel tudjanak készülni.

Kína azt is tervezi, hogy „megfelelő időben” felszabadítja a zöldségtartalékokat, hogy ellensúlyozza az emelkedő árakat

– derül ki az állami tévé hétfői riportjából. Ugyanakkor, az nem világos, hogy Kína mely zöldségféléket tartalékolja, illetve hogy mekkorák ezek a készletek. Az állami tervezési testület korábban a zöldségfélék időben történő újratelepítését szorgalmazta és felszólította a helyi önkormányzatokat, hogy részesítsék előnyben a gyorsan növekvő fajtákat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink