Jóval az ötéves átlag felett az osztrák zöldségtermés

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
A kedvező őszi időjárásnak köszönhetően a késői szezonkezdet ellenére is kiemelkedően jó lett a 2021-es osztrák zöldségtermés.

Az előző évihez képest 3 százalékkal nagyobb, 18700 hektár termőterületről körülbelül 5 százalékkal több zöldségfélét takarítottak be tavaly Ausztriában – írja a FruitVeB honlapja. Az év elején a hűvös időjárás sok esetben késleltette a szezonkezdetet, de az őszi betakarítás optimális időjárási körülmények között zajlott – ennek előnyét különösen a káposztafélék és a levélzöldségek élvezték. A Statistics Austria végleges adatai szerint a 2021-es, 675 ezer tonnás zöldségtermés 11 százalékkal múlja felül az előző 5 év átlagát.

Ausztriában a legjelentősebb zöldségfélének a vöröshagyma számít, olyannyira, hogy rendszerint a teljes zöldségmennyiség csaknem egynegyedét adja. A tavalyi 168,7 ezer tonnás termés 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A második legfontosabb zöldség a sárgarépa, melyből az előző évben 117,5 ezer tonnát takarítottak be (+1 százalék a 2020-as mennyiséghez képest). A fő hüvelyes növény a zöldborsó: a 9800 tonnás volumen gyakorlatilag változatlan a tavalyi évhez képest, míg a bab 6000 tonnás termése 6 százalékos visszaesésnek felel meg, főleg a termőterület csökkenése miatt.

A paradicsomtermés 59,8 ezer tonna volt (+2 százalék), míg uborkából 47,7 ezer tonnát (+3 százalék) takarítottak be. A paprika volumene ki mértékben csökkent, 2 százalékkal, 15 ezer tonnára. A 2021-es évben szokatlanul magas termésátlagokkal 15,1 ezer tonna csemegekukoricát sikerült betakarítani, ami új rekordot jelent. A tök termőterület-növekedésének köszönhetően 20,7 ezer tonnával zárt, ami 5 százalékos növekedést jelent.

Ausztria keleti részein

a káposztafélék és a levélzöldségek igencsak meghálálták a kedvező őszi időjárást, ezzel szemben a nyugati tartományokban a túl sok csapadék jelentett gondot.

Salátafélékből 51,3 ezer tonnát, ezen belül 22,8 ezer tonna jégsalátát takarítottak be, míg a káposzta volumene 41,2 ezer tonna volt. Kelbimbóból 4,4 ezer tonna (+2) termett, míg a kínai kel 16,6 ezer tonnás mennyisége nem jelent változást az előző évhez képest. Visszaesést mutatott a spenót (11,9 ezer tonna, -10 százalék), és a spárga mennyisége is, utóbbi a 2020-es aszályt követően csak nehezen tudott megbirkózni a hűvös tavaszi időjárással, és a termés ismét gyenge lett, mindössze 2500 tonna körül alakult.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink