Jelentős változások a világ gabonakereskedelmében

Forrás: Tolnai Népújság
Fotó: Mártonfai Dénes
India búzaexportja jelentősen nő, Kambodzsa rizsexportjában rekord várható, Kanada idei zabexportja pedig drasztikusan lecsökken – derül ki az USDA novemberi gabona világpiaci jelentéséből.

Tovább emelkedett a búza világpiaci ára, az indiai búzaexport előretör, míg a közel-keleti és észak-afrikai búzaimport továbbra is magas marad, hozzájárulva ezzel a búza árának folyamatos emelkedéséhez – közölte novemberi gabona világpiaci jelentésében az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA). A jelentésben írnak arról is, hogy Kambodzsa rizsexportjában rekord várható, mialatt Szubszaharai Afrika mostanra már vetekszik egész Ázsia éves rizsbehozatalával. Argentína és Brazília kukoricakereskedelmének alakulása megfordulni látszik, míg Kína idei kukorica, cirok és árpa importja megduplázta az eddigi rekordot. Kanada idei zabexportja pedig drasztikusan elmarad az előző évekhez képest. Erről értesülhetünk

Visszaesett a globális búzatermés

Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Törökország alacsonyabb mértékű termelése hatásaként csökkent a globális búzatermés, ezt a visszaesést pedig Oroszország csak részben ellensúlyozza. A globális búzafogyasztás ugyanakkor nőtt. A világkereskedelemben Irán, Törökország, Algéria és Szaúd-Arábia importjának növekedésével számolhatunk, mialatt az Európai Unió, Oroszország és India többet exportál.

A búza világpiaci ára októberben tovább emelkedett, mivel a nemzetközi kereslet továbbra is nagy néhány főbb exportőr szűkös kínálata ellenére.

A legnagyobb áremelkedést Kanadában jegyezték fel, mivel a készleteket a jelentősen kisebb termés korlátozza. A kanadai árak új csúcson tetőztek, majd novemberben visszaestek, az előző hónaphoz képest 24 dollár/tonnás emelkedéssel, hasonlóan az Egyesült Államokhoz, ott 4$-os áremelkedéssel. Az uniós és az orosz exportárfolyamok tonnánként 15, illetve 19 dollár mértékben emelkedtek. A novemberi nemzetközi exportajánlatok szerint az Egyesült Államokban 362, míg Oroszországban, az Európai Unióban és Ausztráliában 333, Kanadában pedig 406 dollár a búza tonnánkénti világpiaci ára.

Szűkülő globális készletek és magasabb árak nyitják meg az utat az indiai búzaexport előtt

A búza ára az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett, ami a fogyasztás erőteljes növekedését tükrözi a viszonylag változatlan globális termelés ellenére. A termelés a tavalyi évhez képest jelentősen visszaesett a főbb beszállító országokban, köztük Kanadában, az Egyesült Államokban, Kazahsztánban és Oroszországban. Ezt az Európai Unió, Ukrajna és Argentína nagyobb termése némileg ellensúlyozza. Azonban

a legfontosabb tényező, amely a globális készletek szűküléséhez vezetett, az importkereslet megugrása a Közel-Keleten a száraz időjárás miatt,

különösen Irán és Törökország esetében. India búzakészletei ellentétes irányba mozdultak el a nagy búzaexportőrökhöz képest, és mostanra a globális exportkészlet 10 százalékát teszik ki. Az elmúlt néhány évben nőtt a termelés Indiában az egyre növekvő belföldi beszerzési árakkal párhuzamosan, az indiai kormány pedig növelte a búza felvásárlását élelmezésbiztonsági programjaihoz. A nagyobb termés és a kormányzati intézkedések miatt India búzakészletei jóval a kívánt készlet szintje fölé emelkedtek. A globális kínálat szűkülése és a nagy exportőrök magas árai több év óta először tették versenyképessé az indiai búzát. Az előrejelzések szerint

India búzaexportja majdnem 50 százalékkal több lesz, mint tavaly, és majdnem kilencszer több, mint 2 évvel ezelőtt.

A közel-keleti és észak-afrikai búza import a magas árak ellenére is erős marad

Az előrejelzések szerint a 2021/22-es szezonban Közel-Kelet és Észak-Afrika csatlakoznak a világ legnagyobb búzaimportőr régióihoz, Egyiptomhoz és Törökországhoz. A búza fogyasztás a népességnövekedésnek köszönhetően folyamatosan nő Közel-Keleten és Észak-Afrikában, a hazai termelést is meghaladva. Így annak ellenére, hogy a búza világpiaci ára rendkívül magas szintre emelkedett, a két ország továbbra is vásárolni kényszerül a nemzetközi piacokról.

Egyiptom az előrejelzések szerint 2021/22-ben 13 millió tonnát fog importálni. Bár az egyiptomi ellátási cikkek hatósága, néhány tendert le is mondott a magas árak miatt, az elmúlt időszakban a tenderek száma megugrott és várhatóan rekordot fognak eredményezni a behozatalban – mivel Egyiptom főként Oroszországból vásárol, amelynek jelenleg szűkös a kínálata és az exportadó miatt is korlátozza a 2021/22-es kivitelt. Így

Egyiptom várhatóan Ukrajnából és Romániából fog vásárolni olcsóbb búzát.

Ezt az igazolja, hogy a vásárlások mértéke Ukrajnából 58 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, míg az Oroszországból történő felvásárlás 68 százalékkal csökkent Egyiptomban. Törökország eközben az előrejelzések szerint 11 millió tonna búzát fog importálni, ami 37 százalékkal több, mint a 2021/22-es évben. Ez a kisebb hazai termésnek illetve a takarmány-és élelmiszeripari kereslet növekedésének köszönhető. A 2018/19-es a felvásárlásokhoz képest közel hétszeresére nőtt a behozatal, ami tükrözi Törökország jelentősen nagyobb szerepét a globális importban. Algériában a felvásárlási árak 17 százalékkal magasabbak a tavalyi évhez képest, hasonlóan Szaúd-Arábiához, ahol az állami felvásárlások felvásárlások 20 százalékkal nőttek a tavalyi évhez képest a nagyobb hazai termés ellenére.

Nő a globális rizstermelés

Az előrejelzések szerint ebben a hónapban a globális rizstermelés emelkedik, főként a nagyobb mértékű kongói és guineai termés miatt. A globális fogyasztás várhatóan leginkább India esetében csökken, ellensúlyozva számos afrikai ország növekvő fogyasztását. A globális rizskereskedelemben Kína és Burma exportja gyengébb, Irán és az európai országok importja pedig alacsonyabb.

Az elmúlt hónapban a rizs világpiaci árát a USA változatlanul tonnánként 600 dolláros áron jegyzi, míg Uruguayban 35 dollárral csökkent az ára a bőséges kínálat miatt, így jelenleg 545 dollár/tonna áron vásárolható. Thaiföldön az árfolyam 385 dollár/tonnára csökkent. A vietnami árak a szűkös kínálat és az erős belföldi kereslet közepette emelkedtek, 8 dollárral, így most 433 dollár a rizs tonnánkénti ára. Az indiai rizsárak 5 dollárral emelkedtek, de továbbra is nagyon versenyképesek 355 dollár/tonna áron, az erős piaci árak közepette.

Rekord várható Kambodzsa rizsexportjában

A 2020/21-es kambodzsai rizsexport ebben a hónapban rekordszintre, 1,7 millió tonnára emelkedett a növekvő vietnami és kínai keresletre reagálva. Kambodzsa rizsexportja Kínába 18 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Így

a kínai behozatal várhatóan eléri a 3 éve nem látott legmagasabb szintet.

Ehhez hozzájárul Kambodzsa Kínával kötött megállapodása, melynek értelmében Kína vámmentes hozzáférést biztosít évi 400 ezer tonnáig. A kínai sikerekkel ellentétben az Európai Unióba irányuló rizsexport idén visszaesett. Összességében az európai behozatal az előrejelzések szerint csökken, amit részben a magas fuvarköltségek és a konténerhiányok befolyásolnak. Eközben a vietnami import rekordszintre emelkedett. A különböző COVID-járványhoz kapcsolódó korlátozások ugyanis logisztikai kihívásokhoz vezettek a rizs Vietnamban történő szállításában.

A vietnami országon belüli kereslet továbbra is erőnek mutatkozik, ami felfelé hajtja a belföldi árakat. Míg India kezdetben Vietnamot látta el, addig Kambodzsa mostanában a növekvő kereslet kielégítése érdekében kiterjesztette határokon átnyúló kereskedelmét, megduplázva ezzel a Vietnamba irányuló éves exportját. Bár az előrejelzés szerint az idei növekedés ellenére a kambodzsai export jövőre várhatóan visszatér a normál szintre.

Szubszaharai Afrika, mint a világ egyik legfontosabb rizsimportőre

A rizs egyre fontosabb árucikk Szubszaharai Afrikában. A régió egészében nőtt a rizs fogyasztás, a termelés és az import, bár vannak különbségek az egyes országok között. Az emelkedés a gazdasági, társadalmi és demográfiai változásokra, többek között a robbanásszerű népességnövekedés és urbanizációra vezethető vissza. A régió legnagyobb rizstermelői Nigéria, Madagaszkár, Tanzánia, Mali, Guinea, és Elefántcsontpart.

Mivel a térségben egyre nagyobb jelentősége van a rizsnek a táplálkozásban, e nagy termelők közül sokan az önellátás elérését célzó, a vetőmag minőségének javítására, a hozzáférés növelésére, a műtrágyához való hozzáférés javítására és az öntözés kiterjesztésére irányuló hazai programokat indítottak a rizstermelésben. Szubszaharai Afrika mostanra már vetekszik egész Ázsia éves rizsbehozatalával, a világ legfontosabb exportőrei pedig felfigyelnek erre az egyre inkább fontos piacra, amely az előrejelzések szerint

a globális rizsimportban jövőre világelsőnek ígérkezik.

Argentína, Európai Unió, Nigéria és az Egyesült Államok a világ legnagyobb kukoricatermelői

A világ kukoricatermelése nőtt, a legnagyobb termelők Argentína, Európai Unió, Nigéria és az Egyesült Államok. A globális kereskedelem kis mértékben alacsonyabb, mint az előző hónapban, mivel a bangladesi és brazíliai termelés csökkentések több mint ellensúlyozták Argentína és az Európai Unió magasabb exportját. Október óta a főbb kukoricaexportőrök ajánlatai vegyesek voltak, a brazil és az amerikai árak alacsonyabbak, míg az argentin és ukrán árak magasabbak. Argentínában 3 $/tonnával 248 $-ra emelkedtek az árak az erős külföldi kereslet miatt. A brazil ajánlatok 7 dollárral 258 dollárra csökkentek, mivel az októberi export jelentősen kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Fordított kilátások Argentínában és Brazíliában a kukoricakereskedelemben

Az argentin kukoricaexportot a 2020/21-es gazdasági évre 38 és fél millió tonnára prognosztizálják, ami Argentína eddigi legnagyobb kukoricaexportja lenne. Az argentin peso leértékelődése kedvezően hatott az ország kukoricaexportjára, míg Brazíliában az erős belföldi kereslet éppen ellenkező hatást váltott ki. Argentína és Brazília általában versenyez több jelentős piacon, többek között a dél-koreain, a malajziain és a tajvanin. Most azonban, hogy gondok vannak Brazília exportképes kínálatával a szerény termés és az erős hazai kereslet miatt, idén Argentína javára billent a mérleg.

Argentína exportja minden termény esetében nagyobb, mint egy évvel ezelőtt, míg a brazíliai mennyiségek csökkentek az előző évhez képest.

Kanadában drasztikusan csökkent a zabexport

Kanada az elmúlt 3 évtizedben a világ legnagyobb zabexportőre volt. A 2021/22. évi (októbertől szeptemberig) exportját azonban jelenleg 1,1 millió tonnára prognosztizálják, ami drasztikusan elmarad az előző évekhez képest, és a legalacsonyabb 2003/2004 óta. Kanadában jellemzően a termelés mintegy felét szánják exportra. A kanadai termelést jelenleg 2,3 tonnára becsülik, ami 50 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, a tavaly nyári forró és száraz időjárás miatt. A kínálati helyzet változását tükrözi az exportárak július óta történt ugrásszerű emelkedése.

Októberben a kukorica ára tonnánként 565 dollárt ért el, ami az eddigi legmagasabb.

Bár az elmúlt évek kanadai zabkészletének vezető felvásárlója az Egyesült Államok volt, az utóbbi időben Mexikó, Chile és Peru is növelte a kanadai zab behozatalát, mivel ezek az országok bővítették szomszédos országokba szánt zabalapú élelmiszeripari termékekre épülő feldolgozó ágazatukat. A kanadai kínálat csökkenése várhatóan más országok exportlehetőségeit is növelni, beleértve Ausztráliát és az Európai Uniót.

Kína idei kukorica, cirok és árpa importja megduplázta az eddigi rekordot

A kínai vámhatóság adatai alapján a kukorica, a cirok és az árpa együttes importja összesen 50 millió tonnát tett ki, ami megduplázta a korábbi, 2014/15-ös rekordot. A kukorica és az árpa behozatala új csúcsot ért el, míg a cirok a második legnagyobb mennyiségű behozatalt érte el. Az importnövekedés az Egyesült Államok és Kína között köttetett „Phase One” megállapodásnak, valamint a belföldi takarmánykukorica árának emelkedését magával hozó és az importot rendkívül jövedelmezővé tevő afrikai sertéspestis utáni fellendülésnek köszönhetően. A magasabb árak a cirok és az árpa importját is felerősítették. A nem-gabona takarmányok behozatala szintén nőtt az előző évhez képest. Erős manióka behozatal tapasztalható a kukoricaárak miatt, mivel az az etanol üzemanyaggyártás olcsóbb alternatívája.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink