Intelligens agrárplatform a dél-afrikai kistermelőknek

Forrás: Shutterstock
Egy agrár-technológiai startup próbál javítani a számos nehézséggel küzdő dél-afrikai kistermelők helyzetén. A cég új platformjában a Nedbank mezőgazdaságért felelős vezető menedzsere is lát potenciált.

A dél-afrikai kistermelőknek minden nap meg kell küzdeniük a rablásokkal és a mezőgazdasági munkások megtámadásával, miközben próbálják működési költségeiket alacsonyan tartani. Ráadásul, a vízhez való hozzáférés is problémát jelent számukra. Az ilyen kihívások azonban nem szokatlanok a Szubszaharai Afrikában. A technológia segítségével azonban most könnyíthetnek az itteni termelők helyzetén – számol be a BBC.

A fő probléma, hogy a dél-afrikai kisgazdaságok, amelyek a mezőgazdasági területek mintegy 80 százalékát teszik ki, állandóan küzdenek a bűnözéssel, mialatt gondot jelent számukra a tudáshoz való hozzáférés és a finanszírozás. Nem tudják felvenni a versenyt a nagyobb gazdaságokkal.

A technológia segítségével azonban kiegyenlíthetők a dél-afrikai kisgazdaságok versenyfeltételei.

Ezt a cél tűzte ki a Khula! nevű agrár-technológiai startup, amely információt és technikai támogatást nyújt a farmereknek és webáruházat is üzemeltet. A johannesburg-i székhelyű cég 3 éve indult, és már mintegy 7500 gazdálkodóból álló hálózattal, valamint több száz beszállítóval és mezőgazdasági tanácsadóval dolgozik együtt.

A startup szintén a Khula! nevet viselő, egyelőre tesztelés alatt álló alkalmazása pedig azt is lehetővé teszi majd a gazdák számára, hogy a felületen a terményeiket közvetlenül a vásárlóknak vagy kiskereskedőknek adják el.

Az alkalmazás képes lesz csökkentheti a kistermelők bizonytalanságát,

így különösen nagy előnyt jelenthet a kisgazdáknak – mondja Ayanda Vana, a Khula! vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a nagykereskedelmi piacokon az árak folyamatosan ingadoznak, és az ügynökök általában 15 százalék körüli részesedést kapnak.

Bár jelenleg számos platform létezik a termények szállítása tekintetében, de olyan nincs, amelyik segítene a gazdáknak az inputanyagok beszerzésében, és megadná nekik a választás szabadságát

– mondja Maluta Netshaulu, a Nedbank mezőgazdaságért felelős vezető menedzsere, aki szerint van potenciál a Khula! ajánlatában. Ugyanakkor a menedzser aggálya a Khula!-hoz hasonló alkalmazásokkal kapcsolatban az, hogy azok vajon elég piaci részesedést tudnak-e szerezni ahhoz, hogy életképesek legyenek, valamint elegendő kisgazdát tudnak-e elérni, hogy a gazdaságok széles köre számára hasznot hozzanak.

Ültethetsz, amit csak akarsz, de ha nincs piacod, az nagyon nagy probléma.

– így fogalmaz egy helyi gazdálkodó, aki több mint 100 kilométert utazott a legközelebbi beszállítóhoz, mielőtt áttért az alkalmazás használatára.

A jelenlegi helyzetben mégis van olyan gazdálkodó, aki a nehézségek ellenére is sikeresen működik, hisz gazdasága piaci résre összpontosít; bio és őshonos termékeket árul. Egyébiránt, termékei értékesítéséhez ő is alkalmazást használ.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink