Indianapolisban írtak alá megállapodást a V4-ek agrárkamarái

A V4 országok agrárkamaráinak – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Cseh Agrárkamara, a Lengyel Agrárkamarák Szövetsége és a Szlovák Agrár és Élelmiszeripari Kamara – képviselői többnapos szakmai úton vettek részt az Egyesült Államok Indiana államában, amelynek keretében Európából elsőként együttműködési megállapodást kötöttek az állam Farm Bureau-jával. A szerződés értelmében a felek gazdasági-kereskedelmi és tudományos kapcsolataik bővítése és erősítése érdekében alakítanak ki kapcsolatot.

Az együttműködés kiterjed a kölcsönös és a jó gyakorlatokra kiterjedő tapasztalatcserére; az új technológiák bevezetésével és fejlesztésével kapcsolatos ismeretek átadására; az USA, az Európai Unió és a V4 országok nemzeti jogszabályaival kapcsolatos véleménycserére. Továbbá a szervezetek törekszenek a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére, illetve az országok gazdálkodói érdekeinek előmozdítására. A tapasztalatcsere az agrárszektor szakemberei között az állattenyésztés, a növénytermesztés és az erdészet terén; illetve az élelmiszeripar és a mezőgazdasági termékek tárolása, feldolgozása, valamint a vidékfejlesztés terén valósulnak meg. Az együttműködés a két- és többoldalú mezőgazdasági és élelmiszeripari export-import fejlesztésének elősegítésére is irányul. A felek hozzájárulnak Indiana állam és a magyar cégek, vállalatok, szervezetek és vállalkozók közötti kapcsolat fejlesztéséhez.

A szakmai út érintette a világ legjobb agrár-felsőoktatási intézményeit felvonultató listán hatodik helyezett Purdue Egyetemet is, amellyel a NAK stratégiai partnere, a Szent István Egyetem kötött együttműködést. A szakmai út egyik jelentős hozadéka, hogy az egyetem a jó gyakorlatok és a tapasztalatcsere jegyében fogadja a NAK falugazdászait, és bemutatja saját tanácsadói hálózatát.

Az agrárkamarák vezetői a szervezetek regionális és globális integrációjának fejlesztésére irányuló Visegrádi Alap finanszírozásában, illetve „A V4 országok agrárkamaráinak regionális és globális integrációjának fejlesztése” című pályázat keretében látogatták meg Indiana államot.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink