Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) november végi jelentése arról számolt be, hogy Indiában fellépnek a génmódosítás ellen. (Mint emlékezetes, az USDA nemrégiben arról adott jelentést, hogy génmódosított termékek esélytelenek a német piacon.) Indiában eddig sem volt engedélyezett a GM-növények kereskedelmi forgalomba helyezése. Egyetlen forgalomban lévő GM-növényük a gyapot, amit már 2002 óta használnak az országban.
A közvetlenül élelmiszerként való felhasználásra vagy feldolgozásra szánt géntechnológiával módosított szervezetekre (GMO), illetve az élő módosított szervezetekre (minden olyan élő szervezet, amely a modern biotechnológia alkalmazásával kinyert genetikai anyagok újszerű kombinációjával rendelkezik, „LMO”) vonatkozóan adott ki rendelettervezetet az indiai Egészségügyi és Családjóléti Minisztérium Élelmiszerbiztonsági és Szabványügyi Hatósága (FSSAI). Ennek értelmében
kivéve, ha azt az indiai élelmiszerhatóság előzetesen jóváhagyta. A javasolt módosításokat a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) észrevételezi január közepéig. A tervezetben tehát minden olyan élelmiszer és élelmiszer-összetevő érintett, amely géntechnológiával módosított (GM) vagy mesterségesen előállított szervezeteket tartalmaz.
Mi volt a helyzet eddig?
A GM-gyapotot 10,8 millió hektáron termesztik Indiában, először 2002-ben használták. A GM padlizsán kereskedelmi forgalomba hozatalát is javasolta India legfőbb biotechnológiai szabályozó hatósága, a Géntechnológiai Értékelő Bizottság (GEAC), de azt Jairam Ramesh, az akkori környezetvédelmi miniszter további intézkedésig 2010-ben megakadályozta.
Az országban 2012 óta szüneteltek az új GM-növénykísérletek, miután a legfelsőbb bíróság által kinevezett szakértői testület tízéves felfüggesztést javasolt. Veerappa Moili környezetvédelmi miniszter 2014-ben aztán szabad utat engedett többek között a kukorica, a rizs, a cirok, a búza, a földimogyoró és a gyapot szántóföldi kísérleteinek, 2016-ban pedig az indiai géntechnológiai hatóság zöld jelzést adott a GM mustár szántóföldi kipróbálására is. Bár ezt a Legfelsőbb Bíróság határozattal felfüggesztette (Forrás: ClearIAS: Genetically Modified Crops and Regulations in India, 2020.04.06.)
Az Indiai Élelmiszerbiztonsági és Szabványügyi Hatóság 2022 januárjától életbe lépő rendeletet adott ki, amely előírja, hogy az exportáló ország illetékes nemzeti hatósága által kiállított „nem géntechnológiával módosított eredetű és géntechnológiamentes bizonyítványt” kell csatolni az élelmiszertermékek Indiába történő behozatalához.
Indiában jelenleg a Bt pamut (GM kártevőálló növényi gyapotfajta, amely rovarölő szert termel a bogárféreg ellen) az egyetlen kereskedelmi forgalomban lévő GM növény, habár
A GM-vetőmagok behozatala Indiába ugyanakkor tilos. (Forrás: Ishaan Sod: Showing the Seeds of Monopoly: GMO Regulations Vis-a-vis the farm Laws, Tgnul Student Research Review, 2021.01.24.)
A novemberi rendelettervezet kiterjed:
- A GMO előállításának, tárolásának, forgalmazásának, értékesítésének, behozatalának stb. előzetes jóváhagyására és az élelmiszerek engedélyezésére
- Az előzetes jóváhagyási eljárásra
- A GM élelmiszerek laboratóriumi vizsgálatára
- A géntechnológiával módosított élelmiszerek vizsgálatára szolgáló élelmiszerlaboratórium működése
- A GM élelmiszerek címkézése
Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn
Cikk felhasználási feltételek:
Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikkcímét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.