Három év alatt megkétszerezhető a biotermények értékesítése – az írek bebizonyították

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe
Az ír termelői együttműködés elérte célját és több mint kétszeresére növelte a biokertészeti termékek értékesítését az országban, mialatt a biozöldségek termőterülete is nőtt 40 százalékkal. A bevált gyakorlat pedig mindenki számára elérhető.

Az ír bioélelmiszer iránti kereslet növekedése ellenére is vannak akadályok az írországi biokertészet jövőbeli fejlődésében. A biokertészeti termékek 70 százaléka ugyanis importból származik, és bár ez a behozatal elkerülhetetlen, az ír gazdák kis méretük miatt nem képesek kielégíteni a keresletet. Így, körülbelül négy évvel ezelőtt kérte fel egy csoport biokertészeti termelő Gillian Westbrookot az Ír Biológiai Szövetségtől, hogy keressen megoldást a folyamatos bioélelmiszer-ellátás biztosítására – írja az Agriland. Így jött létre az ír biotermelők egyedülálló együttműködése, ami beváltotta a hozzá fűzött reményeket és 112 százalékkal növelte a biokertészeti termékek értékesítését az országban.

A „biotermesztési rendszerek maximalizálása” (MOPS) nevet viselő, Európai Innovációs Partnerség (EIP) keretében megvalósuló projekt 11 tanúsított biozöldség- és -gyümölcstermelőt érintett és az Ír Biológiai Szövetség irányítása alatt arra törekedett, hogy megvizsgálja és megoldásokat kínáljon az írországi biokertészet növekedésének és fejlődésének akadályaira. A résztvevő zöldség- és gyümölcstermesztők kutatókkal, agronómusokkal és az ipar képviselőivel dolgoztak együtt, hogy növeljék az írországi biokertészeti friss termékek kínálatát.

A küldetés sikerült; a biokertészeti termékek értékesítése 112 százalékkal, 3,8 millió euróról 8,2 millió euróra (mintegy 1,4 milliárd forintról 3 milliárd forintra) nőtt 2017 és 2020 között a 11 termelő esetében.

Ezen túl a projekt főbb eredményei:

  • 2015 óta az ír biozöldségek értékesítése évről-évre 20 százalékkal nőtt
  • Az ír biozöldségek teljes termőterülete 40 százalékkal nőtt a termelők körében
  • A gazdák 62 százalékkal növelték a termelői csoporton belüli értékesítést, hogy növeljék a kiskereskedők ellátását
  • Az ír kiskereskedők szívesen támogatják a biokertészeti ágazatot
  • A legnépszerűbb ír biotermények a hagyma, a burgonya és a sárgarépa
  • A rövid tenyészidejű zöldtrágyák könnyen és nyereségesen beépíthetők az ír biozöldség-termesztésbe
  • A termesztési technikákat más termelők is megismételhetik, termelői jelentés és technikai videók is készültek a gazdaságokban

Ez valóban létfontosságú bizonyíték, tekintve az ágazat azon törekvését, hogy növelje az írországi termőterületet. A projekt megmutatja, hogyan alkalmazkodhatnak a termelők a piaci kereslethez, és hogyan növelhetik az ír biozöldségek és -gyümölcsök kínálatát

– mondta Pippa Hackett szenátor, az ír Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Tengerügyi Minisztérium (DAFM) államtitkára.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink