Az ír bioélelmiszer iránti kereslet növekedése ellenére is vannak akadályok az írországi biokertészet jövőbeli fejlődésében. A biokertészeti termékek 70 százaléka ugyanis importból származik, és bár ez a behozatal elkerülhetetlen, az ír gazdák kis méretük miatt nem képesek kielégíteni a keresletet. Így, körülbelül négy évvel ezelőtt kérte fel egy csoport biokertészeti termelő Gillian Westbrookot az Ír Biológiai Szövetségtől, hogy keressen megoldást a folyamatos bioélelmiszer-ellátás biztosítására – írja az Agriland. Így jött létre az ír biotermelők egyedülálló együttműködése, ami beváltotta a hozzá fűzött reményeket és 112 százalékkal növelte a biokertészeti termékek értékesítését az országban.
A „biotermesztési rendszerek maximalizálása” (MOPS) nevet viselő, Európai Innovációs Partnerség (EIP) keretében megvalósuló projekt 11 tanúsított biozöldség- és -gyümölcstermelőt érintett és az Ír Biológiai Szövetség irányítása alatt arra törekedett, hogy megvizsgálja és megoldásokat kínáljon az írországi biokertészet növekedésének és fejlődésének akadályaira. A résztvevő zöldség- és gyümölcstermesztők kutatókkal, agronómusokkal és az ipar képviselőivel dolgoztak együtt, hogy növeljék az írországi biokertészeti friss termékek kínálatát.
Ezen túl a projekt főbb eredményei:
- 2015 óta az ír biozöldségek értékesítése évről-évre 20 százalékkal nőtt
- Az ír biozöldségek teljes termőterülete 40 százalékkal nőtt a termelők körében
- A gazdák 62 százalékkal növelték a termelői csoporton belüli értékesítést, hogy növeljék a kiskereskedők ellátását
- Az ír kiskereskedők szívesen támogatják a biokertészeti ágazatot
- A legnépszerűbb ír biotermények a hagyma, a burgonya és a sárgarépa
- A rövid tenyészidejű zöldtrágyák könnyen és nyereségesen beépíthetők az ír biozöldség-termesztésbe
- A termesztési technikákat más termelők is megismételhetik, termelői jelentés és technikai videók is készültek a gazdaságokban
Ez valóban létfontosságú bizonyíték, tekintve az ágazat azon törekvését, hogy növelje az írországi termőterületet. A projekt megmutatja, hogyan alkalmazkodhatnak a termelők a piaci kereslethez, és hogyan növelhetik az ír biozöldségek és -gyümölcsök kínálatát
– mondta Pippa Hackett szenátor, az ír Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Tengerügyi Minisztérium (DAFM) államtitkára.
Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn