Sok specifikus információra, támogatásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaságok nemzetközi viszonylatban is versenyképesebbé váljanak, minél több, jobb minőségű terméket állítsanak elő, és azokkal eljussanak a megfelelő piacokra. Ezt szem előtt tartva a kamara egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy tagjai sikerességét elősegítse, az ágazatban tevékenykedők képességeit, szakmai ismereteit is fejlesztve. A kamara korábbi szakmai rendezvényeinek tapasztalatai is azt mutatták, hogy az élelmiszeripari vállalkozások és az őstermelők körében egyaránt jelentős igény mutatkozik olyan gyakorlati, piacképes tudás megszerzésére, amely azonnal átültethető a mindennapi tevékenységükbe. Ezért is döntött az eddig jól bevált gyakorlatorientált programok folytatása mellett a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága. 2018. október 15-19. között tizenkét kecsketej- és juhtejtermelő illetve -feldolgozó kamarai tag utazhatott Franciaországba, a NAK által szervezett és részben a Kamara által finanszírozott sajttechnológiai szakmai tanulmányútra. A csoportban kézműves sajtkészítők, mezőgazdasági és élelmiszeripari családi vállalkozások és tejipari kisüzemek szakemberei vettek részt, hogy gazdagítsák ismereteiket a sajtkészítés területén. Erre bőven volt lehetőségük az egyik legismertebb francia mezőgazdasági iskolában, az ACTALIA képzőközpont carmejane-i mezőgazdasági technikumában működtettet manufakturális sajtműhelyben. A program résztvevői valós üzemi gyártás közben sajátíthatták el a savas alvasztású friss „túró” sajtok és krémsajtok, valamint a kecsketejből kézműves technológiával előállított kékpenészes sajt gyártását, továbbá az úgynevezett TOME típusú félkemény sajt érlelt változatának juhtejből elkészítését.
A gyártástechnológiai ismeretek mellett lehetőség nyílt megismerni a francia farmgazdálkodók saját termelésű és előállítású termékeinek forgalmazására létrehozott szövetkezeti üzletek működését. A résztvevők a kis családi farmgazdaságok integrációjáról is átfogó képet kaptak, mód volt egy családi farmon a tulajdonosokkal tapasztalatokat cserélni.
Francia példákkal ismerkedtek
Gyakorlatorientált franciaországi tanulmányúton vett részt a NAK szervezésében tizenkét magyar kecsketej- és juhtejtermelő illetve feldolgozó.
Nem áll jól a kávépiac szénája: hozzá kell szoknunk a drága kávéhoz, ugyanis ennél csak rosszabb lehet a helyzet A kávépiac ingadozása nem a vége felé halad, még csak most jönnek az igazán nagy hullámok.
Nem akárki árulta el, mit mondott Orbán Viktor a lengyeleknek az oroszokról: „Őszinte volt” – Nawrockit megfedte a legendás politikus A lengyel-magyar együttműködés több kérdésben továbbra is fennáll.
Történelmi magyar városban épül új nemzetközi repülőtér a Kárpát-medencében: rögtön Kelet-Európa légi kapuja lehet – itt vannak a részletek A beruházás évi több ezer turistát és számtalan új munkahelyet hozhat a régióba, ha véget ér a háború.
Hollywoodban háború van, a Netflix kegyetlenül küzd a teljhatalomért: a Warner-felvásárlás miatt vannak veszélyben a mozik és a stúdiók Nem kevesebb mint a filmipar jövője a tét. Hollywood sorsát nagyban fogja befolyásolni, ki veszi meg végül a Warnert.
Tőzsdén landol a globális piacvezető svájci cateringcég, a légiutasok nagy kedvence A Gategroup rendkívül vonzó befektetési célpont lehet.
Rendkívüli: soha nem látott üzletet kötött Magyarország nagy bajba került vonatgyára – európai vasúttársaság vesz tőle szerelvényeket A vonatgyár számára ez különösen jelentős lépés.