Felháborodás Németországban: a mezőgazdaság kimaradt az energiaár-támogatási programból

Forrás: Getty Images
A német szövetségi kormány döntése értelmében a mezőgazdaságban termelő vállalatok nem részesülnek az energiaár-támogatási programból (Kostendämpfungsprogramm), azaz kizárták őket a támogatható cégek köréből.

Michaela Kaniber, Bajorország szövetségi állam agrárminisztere felháborodásának adott hangot: a most bezáró üvegházak soha nem fognak újra termelni – idézte a minisztert a FruitVeB honlapja. „A szövetségi kormány levegőnek nézi az agráriumot, és a programból való kizárásával végzetes hibát követ el, rendkívüli rövidlátásuk megdöbbenést okoz a bajor gazdák körében. Míg a világjárvány idején mást sem hallottunk, mint hogy milyen fontosak a hazai gazdák, most a vörös-sárga-zöld jelzőlámpa-koalíció egyszerűen kihagyja őket az energiaválság hatásait tompító programból” – jelentette ki.

Mint fogalmazott: a kancellár úr Liverpool-szurkolóktól kölcsönzött örökszép szavai („You’ll never walk alone” – Soha nem maradsz egyedül) úgy látszik, a gazdáinkra nem vonatkoznak. A miniszterasszony azt is hangsúlyozta, hogy Németországban egyetlen gazda 137 embert lát el élelmiszerrel A termelési költségek óriási mértékben emelkedtek, különösen az üvegházi hajtató kertészetekben, és főleg a kis- és közepes méretű gazdaságok vannak tűrőképességük határán. A koronavírus-járvány idején a kormány még partner volt a regionális ellátás, a helyi termelés biztosításában, most pedig az önellátás teljes feladását kockáztatja.

Meglátása szerint ezzel a politikával Németország importfüggősége tovább nő, és pontosan ott fog kikötni, ahová most az energiaágazattal is jutott.

A szövetségi kormány szerinte még az esetleges gázhiány következményeinek felmérésekor is teljesen téves következtetéseket vont le – például, hogy a kertészeti ágazatot ez csak kis mértékben érinti, vagy hogy a lakosságot a környező országokból származó zöldségekkel és gyümölcsökkel is el lehet látni. „Kilóg a lóláb: nyilvánvaló, hogy a jelzőlámpa-koalíció a német élelmiszer-ellátás jövőjét a külföldi termelőktől való függésben, a hosszú szállítási láncokban és az élelmiszerimportban látja. Meggondolatlanul veszélybe sodorja a hosszú évek alatt kialakult kapcsolatokat, üzleti struktúrákat – mi lesz a családi gazdaságokkal és a biotermesztőkkel? Hirtelen semmit sem érnek a lokális, rövid ellátási láncok, amit a zöldek oly fennen hangoztattak?” – tette fel a kérdéseket.

Meglátása szerint mindenki számára világosnak kell lennie annak, hogy ha a hajtató kertészeteknek ezen a télen be kell zárniuk az üvegházakat, akkor ezekben a létesítményekben már nem fog újra indulni a termelés. Nyomatékosította, hogy a koalíciónak sürgősen változtatnia kell döntésén, és a további támogatási programokban a lehető legjobban figyelembe kell venniük helyben működő élelmiszer-termelőink érdekeit.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink