Fejfájást okoz Kína új élelmiszerimport-szabályozása

Forrás: Off the Great Wall YouTube csatorna
A január elsejétől előállított, kávébabot, étolajat és gabonaféléket tartalmazó élelmiszerekre is vonatkozik a Kínába való behozatalt érintő új élelmiszerbiztonsági szabályozás. Az év végéig minden külföldi élelmiszer-előállító, -feldolgozó és -tároló létesítményt be kell jegyeztetni ahhoz, hogy áruk a kínai piacra kerülhessenek, de az eljárás nehézségei miatt sokan attól tartanak, hogy termékeik nem jutbnak be a kínai piacra.

A kínai vámhatóság áprilisban új élelmiszerbiztonsági szabályokat tett közzé, amelyek szerint az év végéig minden külföldi élelmiszer-előállító, -feldolgozó és -tároló létesítményt be kell jegyeztetni ahhoz, hogy az áruk Kínában forgalomba kerülhessenek – tudósít a Reuters. Az ír whisky, a belga csokoládé és az európai kávémárkák gyártói igyekeznek megfelelni az új kínai élelmiszer- és italszabályoknak, de a január 1-jei határidő közeledtével sokan attól tartanak, hogy termékeik nem jutnak be a kínai piacra. A szükséges regisztrációs kódok megszerzésének módját ismertető eljárásokat ugyanis csak októberben adták ki, sőt, az önregisztrációra jogosult vállalatok számára is csak a múlt hónapban indult el egy kínai weboldal.

Kína élelmiszerimportja
Kínában az elmúlt években megugrot, és folyamatosan növekszik a középosztály élelmiszer-kereslete. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) jelentése szerint 2019-ben 89 milliárd dollárt tett ki, amivel Kína a világ hatodik legnagyobb élelmiszer-importőrévé vált. Kína egyébként évek óta próbálkozik az élelmiszerimportra vonatkozó új szabályok bevezetésével, ami az exportőrök ellenállását váltotta ki. A szabályok legutóbbi iterációját felügyelő Kínai Vámhivatal (GACC) kevés magyarázatot adott arra, hogy miért vonatkoznak a követelmények minden élelmiszerre, még az olyan alacsony kockázatúnak tartott termékekre is, mint a bor, a liszt és az olívaolaj. Az élelmiszerek, különösen a hűtött és fagyasztott élelmiszerek vámkezelését Kínában már az elmúlt évben is komoly késedelem nehezítette a koronavírus-tesztelés és a fertőtlenítési intézkedések miatt.

Január 1-je után komoly fennakadások elé nézünk.

– mondta egy európai ország pekingi diplomatája, aki az új intézkedésekkel kapcsolatban segíti az élelmiszertermelőket. Szakértők szerint az új szabály a kínai kikötőkbe érkező nagy mennyiségű élelmiszer jobb felügyeletét szolgálja, és a kormány helyett a gyártókra hárítja az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos felelősséget. A szabályok a Kínába exportálandó késztermékeket előállító létesítményekre vonatkoznak, kevés rugalmasságot adnak a beszerzés vagy a címkék megváltoztatására.

A pörköletlen kávébabot, az étolajat, az őrölt gabonaféléket és a dióféléket is tartalmazó élelmiszerek a 14 új, magas kockázatúnak ítélt kategóriába tartoznak,

amelyeket az exportáló országok élelmiszerügyi hatóságainak október végéig kellett regisztrálniuk. Az alacsony kockázatú élelmiszereket előállító létesítmények pedig egy novemberben indult, de nem mindig működő weboldalon regisztrálhatják magukat. Bár a honlappal kapcsolatban Li Xiang, a Chemical Inspection and Regulation Services Ltd (CIRS) Europe üzletfejlesztési menedzsere elmondta, hogy a kínai rendszer már működik, csupán az angol nyelvű van még próbaverzióban.

A GACC nem válaszolt arra, hogy miért nem adtak több időt az élelmiszergyártóknak a felkészülésre, pedig az Európai Unió idén már négy levelet is küldött a kínai vámhatóságnak, amelyben egyértelműbb szabályokat és több időt kért a végrehajtáshoz – mondta Damien Plan, az Európai Unió pekingi küldöttségének mezőgazdasági tanácsosa.

Bár gyakorlatilag haladékot ad a már kiszállított termékeknek a kínai vámhivatal azzal, hogy hogy a végrehajtás csak a január 1-jén vagy azt követően előállított árukra vonatkozik. Hivatalos közlemény erről azonban még nem született. A haladék ellenére több diplomata és exportőr állítja, hogy

a rendelkezést kereskedelmi akadálynak tekintik a tengerentúli termékek számára.

Az új szabályokat „nem vámjellegű kereskedelmi korlátnak” nevezte Andy Anderson, a Western United States Agricultural Trade Association (WUSATA), az amerikai élelmiszerexportot támogató kereskedelmi csoport ügyvezető igazgatója.

Nincs sok idő arra, hogy megértsük, mik a követelmények, és azt hiszem, ez a legfőbb aggodalom a tagságunk részéről.

– mondta Robert Maron, az Egyesült Államok Szeszesitalok Tanácsának nemzetközi kereskedelmi alelnöke. A CIRS Ireland által segített ír whiskygyártók közül pedig eddig még egy sem tudott regisztrálni, hisz egyelőre nem világos számukra, mi történik, ha az áruk a csomagolásra ragasztott, előírt regisztrációs kódok nélkül érkeznek.

A kínai hatóságok információi szerint nem lesz türelmi idő.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink