Ezt jósolják az amerikai agrárgazdaságnak az idei évre

Forrás: Freepik
Idén is számolni kell a magas nyersanyagárakkal, nem várható jelentős visszaesés a mezőgazdasági üzemek költségeiben és magas marad az élelmiszer-infláció. Emellett meghatározók lesznek a koronavírus miatti zavarok, miközben erős marad a világ gabona és a hús iránti kereslete.

Ahogy előre tekintünk a 2022-es évre és a koronavírus legújabb változatára, amely végigsöpör a világon, egyértelmű, hogy a vírus és a kapcsolódó munkaerő- és ellátási zavarok még mindig jelentős hatással lesznek az Egyesült Államok gazdaságára. Továbbra is számolni kell a magas nyersanyagárakkal, és nem várható jelentős visszaesés a mezőgazdasági üzemek költségeiben legalább a harmadik negyedévéig. Az élelmiszer-infláció valószínűleg magas marad, előreláthatóan az élelmiszerárak nem térnek vissza az öt- vagy tízéves átlaghoz. Sara Wyant, az államokbeli agrárhírekkel foglalkozó Agri-Pulse Communications alapítója és elnöke számolt be az AgWeek-nek a jövő év lehetséges mezőgazdasági forgatókönyveiről.

A világjárvány kitörése óta a kereslet elképesztően erős. A marhahús kiskereskedelmi ára a múlt héten 8 dollár/font volt. Ilyet még soha nem láttunk.

– mondja Dan Basse, az AgResource Company elnöke. Úgy véli, hogy a világ gabona és a hús iránti kereslete 2022-ig viszonylag erős marad. Ez az első alkalom, hogy a világ rekordméretű gabonatermést produkált, és többet használtunk fel, mint amennyit megtermeltünk. Ez nagyon egyértelmű jelzést ad arra, hogy a mezőgazdasági termelésnek bővülnie kell. Azonban vannak olyan tényezők is, amelyek elvághatják a potenciális előnyöket.

Az inflációval mindenképp számolni kell, az ellátási lánc még mindig nem működik hatékonyan, az inputárak az egekbe szöknek, és a mezőgazdasági kereskedelemmel kapcsolatban is sok a bizonytalanság. És ne feledkezzünk meg az időjárásról sem.

A mezőgazdasági nyersanyagárak az elmúlt évben mintegy 28 százalékkal emelkedtek, és 40 százalékkal meghaladták a járvány előtti szintet. A nyersanyagárak emelkedését a gazdaságban jelentkező egyéb inflációs nyomások is súlyosbítják, mint például a gázárak csillagászati mértékű emelkedése, a munkaerőhiány, a növekvő bérleti díjak, valamint az olyan inputanyagok, mint a műtrágya, a növényvédő szerek és a gépek árának gyors emelkedése.

Bár jövőre valószínűleg kevesebb világjárványhoz kapcsolódó fennakadást fogunk látni, de ami a nyersanyagárakat illeti, az infláció szinte biztosan nem csak átmeneti. A mezőgazdasági határidős árak bármilyen csökkenésére valószínűleg jelentős felhalmozott fogyasztói fedezeti ügyletek fognak reagálni, amelyek a magas árak idején korlátozottak voltak. Jövőre számos mezőgazdasági árucikk esetében alacsony készletekből kell majd kiindulni, ami várhatóan fokozott volatilitáshoz vezet.

Az amerikai agrárgazdaság továbbra is az ellátási lánc működési zavarával és az inflációjával küzd majd és legalább 2022 harmadik negyedévéig nem várható jelentős visszaesés a mezőgazdasági üzemek költségeiben.

-ezt prognosztizálja a CoBank Knowledge Exchange közgazdászcsoportja. Sőt, az óceáni szállítás torlódása miatt szinte lehetetlenné vált bármilyen áron beszerezni néhány gyakran importált növényvédő vegyszert. A költségnövekedés pedig csak e két ráfordítás esetében jelent 15 százalékos növekedést a termelés összköltségében, de ezen túl még a gépek, az üzemanyag és a vetőmag további költségnövekedését is figyelembe kell venni.

Az állattenyésztők kilátásai viszont kedvezőbbek; továbbra is optimális marad az állattartók haszonkulcsa és a szűkülő húsmarha-kínálat hatása végül a termelői árak emelkedésében mutatkozik majd meg. Az amerikai sertés- és baromfitermelők egyaránt egy újabb jó évnek örülhetnek, bár talán nem olyan jónak, mint amilyen a tavalyi volt.

A tejtermelőknek kedvezni fog a szűkülő globális tejellátás és az alacsonyabb fehérjetakarmány költségek. Az élelmiszer-infláció pedig valószínűleg magas marad, bizonytalan társadalmi következményekkel.

a Rabobank jelentése alapján. A világjárvány közepette ugyanis a mezőgazdasági alapanyagok – különösen az alapvető élelmiszerek, mint a búza -, jó ellátottságának fenntartása kritikus kormányzati cél az Egyesült Államokban a további elégedetlenség elkerülése érdekében. Nagyon valószínűtlen, hogy az élelmiszerárak 2022-ben visszatérnek az öt- vagy tízéves átlaghoz, mivel a nyersanyagárakat most az általános gazdasági infláció táplálja, beleértve a magas szállítási költségeket, az energia- és műtrágyaárakat, valamint a munkaerőhiányt számos országban.

A karbamid ára az Egyesült Államok öböl menti részén például 272 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, ami felveti a kérdést, hogy mennyi műtrágyát fognak felhasználni azokon a helyeken, ahol a gazdák pénzügyi nehézségekkel küzdenek.

Habár a Rabobank inflációs kilátásai nem egyeznek a Biden-kormányzat és néhány más közgazdász által kifejtett nézettel, akik szerint az infláció átmeneti, és jövőre enyhülni kezd, amint az ellátási lánc zavarai megoldódnak. December elején Joe Biden elnök úgy nyilatkozott, hogy az infláció oka a „súlyos ellátási lánc probléma”.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink