Exporttilalmat vezetett be a török kormány

Forrás: Getty Images
A török agrárminisztérium az árstabilitás biztosítása érdekében átmeneti kiviteli tilalmat rendelt el friss és fagyasztott paradicsomra egyaránt. 

A török Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium március 2-án a friss és fagyasztott paradicsom exportjának tilalmát rendelte el Törökország mind a 81 tartományában – írta a FruitVeB honlapja. A kiviteli tilalom április 14-ig tart.

A döntés oka az országban az utóbbi pár napban bekövetkezett példátlan méretű áremelkedés, illetve az élelmiszerbiztonság és árstabilitás garantálása, különösen a földrengés által sújtott 11 tartományban. Az exporttilalom minden célország vonatkozásában fennáll, kivétel Észak-Ciprus, Palesztina, Azerbajdzsán, Szíria egyes részei, illetve mindazok a humanitárius segélyprogramok, amelyeknek a török állam korábban már támogatást ígért.

Az intézkedésben kétségkívül szerepet játszott az Európát jelenleg sújtó zöldség-gyümölcs ellátottsági krízishelyzet is, melynek következtében Angliában a vásárlóknak üres polcokkal kellett szembenézniük számos áruházláncban. Ez a spanyol és észak-afrikai szállítások megritkulásának a következménye, ám ennek hatására egyre több európai importvállalat fordult a Törökországhoz, mint potenciális paradicsomforráshoz. Jelenleg a török piacokon a paradicsom ára 35-40 török líra között alakul (655-745 forint/kilogramm).

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink