Évtizedes rekordtermést takaríthattak be az ukránok

Szakértői becslések szerint Ukrajna növeli tudta az idei termelését, és ennek következtében az összes főbb gabonafélék (árpa, búza és kukorica) exportját is a 2021/22-es évjáratban – közölte az Egyesült Államok agrárminisztériuma (USDA). Rámutattak: ezzel az évtizedes rekordot érhettek el.

A jelentés megírásának időpontjában valamennyi főbb gabonaféle termelése (a kukorica kivételével) befejeződött. Az ukrán állami statisztikai szolgálata közzététele szerint a 2021. szeptember 1-jei termelési számok az alábbiak szerint alakultak:

  • búza – mintegy 6 700 000 hektáron takarították be (ha), körülbelül 32,2 millió tonna szemtermést;
  • árpa – körülbelül 2400 000 hektárról, nagyjából 9,6 millió tonnát
  • rozs – körülbelül 170 ezer hektár, ami körülbelül 600 ezer tonna termést eredményez.

A közzététel idején rendelkezésére álló információk szerint a Krím-félszigeten a gabonatermesztés a következőképp alakult:

  • búza – mintegy 340 ezer hektárról a betakarítás, 945 ezer tonna gabonát eredményezett;
  • árpa – körülbelül 223 ezer hektár, körülbelül 532 ezer tonna termés
  • rozs – körülbelül háromezer hektár, hétezer tonnás betakarítás.

Az idei betakarítási évben Kína végül az ukrán árpa fő piaci célországává vált, a teljes export mintegy 70 százalékát (mintegy 4,2 millió tonna) oda irányul. Meg kell jegyezni, hogy a Kína piacára irányuló export részaránya a 2018/19-es gazdasági évben mindössze kilenc százalék volt. Pakisztán új piaccá vált, mintegy 1,4 millió tonna ukrán búzát importált és
a harmadik helyet foglalta el a két nagy, már meglévő ügyfél után: Indonézia és Egyiptom.

A búzaliszt exportja mintegy 57 százalékkal csökkent az előző évhez képest, főként két tényező miatt: a helyi malmok kiszorultak a gabonaexportőrökkel folytatott versenyből és Ukrajna a teljes exportmennyiségének több mint felét olyan piacokra szállítja, amelyek általában árérzékenyek – mutatott rá az USDA, miközben mint írták, a másik oldalon a hazai gabonaárak növekedése megnyitotta az utat a búzaimport előtt.

A Kínába irányuló kukoricaexport 67 százalékkal nőtt a teljes kukoricaexport 21 százalékos csökkenése ellenére 2020 októbere és 2021 júniusa között. Ez főként azért következett be, mert ugyanebben az időszakban meredeken, 33 százalékkal csökkent a kivitel a EU-ba.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink