Évtizedes rekord a német agrárárak növekedésében

Forrás: Getty Images
Idén februárban tizenegy éve nem tapasztalt mértékben növekedett Németországban a mezőgazdasági termékek nagykereskedelmi ára az egy évvel korábbihoz képest. Árcsökkenés csak a gyümölcsök és zöldségek körében volt tapasztalható.

A mezőgazdasági termékek termelői ára februárban 22,5 százalékkal volt magasabb, mint 2021 februárjában, ami 2011 májusa óta a legmagasabb éves szintű áremelkedés, és 3,3 százalékponttal magasabb, mint 2022 januárjában volt – jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis. Éves bázison a növényi termékek ára 23,8, az állati termékeké pedig 21,4 százalékkal emelkedett.

A termelői árak 2022. februári alakulása még nem hozható összefüggésbe az ukrajnai helyzettel,

mivel az adatgyűjtés február 15-i határnappal történt. A növényi termékek áremelkedése többek között a 2020 júliusa óta emelkedő gabonaáraknak tulajdonítható. Februárban a gabonaárak 31,3 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában. Januárban 28,5 százalék volt az éves áremelkedés.

A gyümölcsök termelői ára februárban 12,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A zöldségek ára 5,6 százalékkal csökkent éves bázison. Az étkezési burgonya ára viszont tovább emelkedett, februárban 87,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg januárban 66,4 százalék volt az éves áremelkedés. A februári áremelkedés elsősorban az időjárás okozta alacsony betakarítási mennyiségnek és a tavalyi alacsony bázisnak tulajdonítható. Tavaly ugyanis nagy volt a termés, a gasztronómiai ágazat kereslete pedig a járványvédelmi korlátozások miatt erősen lecsökkent. Tavaly februárban 51,7 százalékkal csökkent az ár éves bázison.

A kereskedelmi termesztésű repcemag ára februárban 52,2 százalékkal emelkedett éves bázison. Az áremelkedés üteme lassult, januárban még 60,2 százalékos volt. A repce árának a növekedése a biogáz és biodízel termelés miatt megnövekedett keresletnek tudható be.

Az állati termékek termelői ára februárban 21,4 százalékkal emelkedett éves bázison. Januárban az előző év azonos hónapjához képest az áremelkedés 19,2 százalékos volt. A tej ára 2022 februárjában 30,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában, januárban pedig 25,9 százalékkal.

A tej ára a kínálati hiány miatt emelkedik.

A vágómarha ára az előző hónapok emelkedő tendenciáját követve 32,5 százalékkal emelkedett éves bázison februárban. Januárban 30,7 százalék volt az éves áremelkedés.

A vágósertés ára februárban 3,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az áremelkedés többek között az alacsonyabb vágósertés-termelésnek és a vendéglátóipar kissé erősebb keresletének, valamint bázishatásnak tulajdonítható. Tavaly februárban ugyanis 36,0 százalékkal csökkentek az árak a gasztronómiai ágazat keresletének a csökkenése miatt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink