A húsvéti időszak alatt tovább csökkent a köznyelvben epernek nevezett szamóca ára, és bár az árzuhanás üteme némileg szelídült, nem túlzás azt állítani, hogy mélypontot ért el – írja honlapján a FruitVeB. Az előző öt évben csak 2019-ben fordult elő hasonló helyzet, és az április elején megfigyelt árak tovább csökkentek. Az idei szezonban is komoly esély van arra, hogy a mérséklődés nem áll meg, és a jelenlegi, egy kilogrammra vetített 8–10 zlotys (735–920 forintos) ársáv még alacsonyabbra süllyed.
Érdekesség az is, hogy ez az ársáv származásra való tekintet nélkül mind a spanyol, mind a görög, mind az albán szamócára egyaránt vonatkozik, nincsenek nagyobb különbségek a beszállító országok szerint.
A nagy szamócaexportőrök között is jól szerepelnek a görögök, a FruitVeB szerint ugyanis az előző év azonos időszakához képest dinamikusan nőtt a görög eper exportja az európai piacokra. Idén március végéig a kivitel csaknem elérte a 34 ezer tonnát, ami 10,3 százalékkal haladja meg az előző év azonos periódusának mennyiségét.
Korábban a spanyol eper értékesítésének problémáiról szóltak a hírek: februárban a rothadást okozó esőzések, majd március elején egy élelmiszer-biztonsági botrány hátráltatta a szamócaeladásokat.
Eközben azonban az árak úgy alakulnak, mintha ez a visszaesést hozó február végi időszak be sem következett volna, azaz ugyanúgy csökkennek, mint egy normál szezonban. Ráadásul az élelmiszer-biztonsági hatóság hepatitisz A-val fertőzött szamócatételeket talált, szintén még februárban, csak később derült ki, hogy marokkói importból származó tételek voltak. A spanyol eperszezon egyébként május végéig tart.