„Emlékeznek” a növények a szárazságra

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Az Illinoisi Egyetem új kutatása szerint azok a növények, amelyek aszályos körülményeket vagy szélsőséges hőmérsékleteket tapasztalnak növekedésük korai szakaszában, és túlélik, jobban képesek megbirkózni ugyanezekkel a feltételekkel későbbi növekedési ciklusuk során. 

Ha a növény túléli a korai szárazságot, jobban teljesít, ha a betakarításhoz közel ismét aszályhatás éri – mondta Peng Fu, az Illinoisi Egyetem kutatója. Mint hozzátette: úgy gondolják, hogy a növény reagál a szárazságra, és alkalmazkodik hozzá, így ha ez megismétlődik, az aszály hatása csökken – mondta a kutató.

A seedworld.com beszámolója szerint más aszály- vagy éghajlatváltozási kutatásoktól eltérően, amelyek szigorúan ellenőrzött környezetben zajlanak, ezt a viselkedést Illinois, Indiana és Iowa kukorica- és szójaföldjein figyelték meg. Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megvizsgálják, hogyan fejlesztik ki a növények azt a képességet, amellyel gyakorlatilag „tervet készítenek” a szélsőséges hőmérsékletekre és aszályokra, amelyek a klímaváltozás miatt várhatóan csak növekedni fognak az elkövetkező években.

„Mivel Közép-Nyugaton a klímaváűltozási jelentések és előrejelzések szerint megdőlnek a hőmérsékleti rekordok, olyan kultúrnövényeket kell kifejlesztenünk, amelyek képesek megbirkózni ezzel a szélsőséges éghajlattal, hogy biztosítsuk az élelmezésbiztonságot az Egyesült Államok középnyugati részén. Nagyon fontos megérteni, hogy az éghajlatváltozás mekkora hatással lehet a terméshozamra” – mondtza Fu Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE) projektcsoport egyik tagja.

A RIPE a fotoszintézis javítása révén termékenyebb növényeket fejleszt. A RIPE-t a Bill & Melinda Gates Alapítvány, az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Kutatási Alapítvány, valamint az Egyesült Királyság Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatala támogatja.

A Food and Energy Security című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban Fu és munkatársai csaknem 20 év terméshozamának adatait elemezték, és megállapították, hogy a korai aszályos kukorica- és szójanövények képesek csökkenteni a késői szezonból származó veszteségeket. A csapat térinformatikai és távérzékelési adatokat használt a termés növekedésének időbeli alakulásának és a különböző időjárási tényezők elemzéséhez. Emellett az Agricultural Productions Systems Simulator (APSIM) segítségével is modellezték a különböző eredményeket különböző paraméterek alapján.

„Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a csapadékosabb tavaszok és szárazabb nyarak irányába mutató jövőbeli éghajlati trendek visszavethetik a növénytermesztést” – mondta Carl Bernacchi, a RIPE vezetője és tudósa, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Mezőgazdasági Kutatási Szolgálatának munkatársa. Azonban az arra vonatkozó kutatási eredmények, hogy a növények felhasználhatják a korai szárazságot, hogy „felkészüljenek” egy későbbi szárazságra, arra utalnak, hogy létezhetnek lehetőségek hasonló eredmény elérésére nemesítéssel – tette hozzzá.

A cikk felhasználási feltételeiről itt tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink