Eltűnnek a német rétek, perel a Bizottság

Forrás: Shutterstock

Az Európai Bizottság csütörtöki bejelentése szerint jogi lépéseket tesz Németország ellen. 2020 októberében a bizottság figyelmeztető levelet küldött Németországnak azzal vádolva az országot, hogy nem tartja be az unió növény- és állatvilág-élőhely irányelvet: ezért az extenzív kaszáló rétek száma csökken. Az EU-ban a biológiai sokféleség védelme érdekében az élőhelyvédelmi irányelv előírja a tagállamoknak, hogy gondoskodjanak a rétek kedvező természetvédelmi állapotáról.

A német környezetvédelmi minisztérium (BMU) korábban már visszautasította a vádakat és megállapította, hogy a síkvidéki kaszálók és a hegyi kaszálók száma érdemben nem változott. A BMU szemszögéből a bizottság hibás vagy elavult adatokra hivatkozott.

Az EU Bizottsága a „fenntarthatatlan mezőgazdasági gyakorlatok” alkalmazásában látja a különböző védett területek, rétek csökkenésének, esetenként teljes eltűnésének okát. A Nature And Biodiversity Conservation Union ( NABU ) információi szerint a bizottság a rétek eltűnése mellett, kifogásolja, hogy semmilyen kötelező erejű védőintézkedést, például kaszálási vagy műtrágyázási korlátozást nem állapítottak meg.

Közleményében a Bizottság hivatkozik az európai zöld megállapodásra és az EU biodiverzitási stratégiájára. A síkvidéki kaszálók és a hegyi szénás rétek a beporzó rovarok fontos élőhelyei, és a Natura 2000 törvény védi őket. Németország azonban nem biztosította a rétek megfelelő jogi védelmét.

A NABU Németországot látja felelősnek, és bírálja az intenzív használatot, a gyepek szántófölddé alakítását, a túlzó műtrágyázást és a növényvédő szerek használatát. A NABU szerint körülbelül 18 000 hektár szénás rét tűnt el Németországban a vizsgált években. A civilszervezet a leendő kormányt és a szövetségi államokat most arra szólítják fel, hogy végre vegyék komolyan a természetvédelmet, és biztosítsanak rá elegendő anyagi forrást. Hozzátették: a gazdálkodókat támogatni kell a rétek megfelelő kezelésében és fenntartásában. A következetes végrehajtás érdekében intézkedési tervet kell készíteni a védett területekre vonatkozóan.

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.