Egyharmados a termelői árak emelkedése Németországban

Forrás: Getty Images
A Destatis gyorsjelentése szerint júliusban több mint egyharmadával voltak magasabbak a termelői árak, mint az előző év azonos időszakában.

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint 2022. júliusában a mezőgazdasági termékek termelői árai 33,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2021. júliusában. A növekedés üteme ugyanakkor az előző év azonos hónapjához képest június után enyhén csökkent. 2022 júniusában a változás mértéke még 33,9, májusban pedig 35,6 százalék volt.

A német termelőiár-emelkedés ezzel elmaradt a magyarországitól, amely júliusban éves alapon 50,7 százalékos volt.

Havi szinten, júliusban az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal csökkent az átlagos termelőiár-szint. A növényi termékek árai a tavalyi év azonos hónapjához képest valamivel kisebb mértékben, 25,8 százalékkal emelkedtek, mint az állati termékeké (38,8 százalék), pedig 2022. júniusában a növényi termékek esetében a változás mértéke még 35,7, az állati termékek esetében pedig 32,7 százalék volt.

A növényi termékek esetében a drágulást elsősorban a gabonafélék árainak – 53, 2 százalékos – emelkedése okozta. A gyümölcsök termelői ára júliusban 6,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, és az étkezési alma ára 17,1 százalékkal csökkent. A zöldségek esetében (összesen 2,3 százalékos csökkenés 2021. júliusához képest) különösen a karfiol és a paradicsom ára esett, 24,3, illetve 29 százalékkal.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink