Cukorhiányt hozott a Grincs karácsonyra

Forrás: Shutterstock
Bajban vannak az amerikai édességgyártók, kereskedők és a cukortermelők is. Idén sokkal több cukorkára lenne szükség mint tavaly, de a beszállítás akadozik, miközben a világ legnagyobb cukortermelői is kevesebbet termeltek. Évtizedes csúcson a cukor ára és az édesítőszerek is drágulnak.

Nem tudják kihasználni a karácsonyi szezont az amerikai édességgyártók, a kiskereskedők és a mezőgazdasági termelők sem a magas nyersanyagárak, a munkaerőhiány, valamint az ellátási láncok elakadása miatt – tudósít a Reuters. Tavalyhoz képest idén megugrott a cukorkák iránti igény, de a fuvarozási árak szárnyalnak, nincs elég dolgozó a cukorgyárakban, miközben a világ két legnagyobb cukortermelőjénél is alacsonyabb volt a termés. A szűkös globális kínálat miatt a cukorszállítók pedig korlátozzák az értékesítést.

A legnagyobb amerikai nagykereskedelmi kézzel készített cukorkabeszállító, a denveri székhelyű Hammond’s Candies már nem is fogad új igényeket az ügyfeleitől, pedig idén is özönlöttek a megrendelések. Az évszázadok óta cukorkát gyártó cég nem tud lépést tartani a kereslettel és a munkaerő-felvétel is problémát jelent számukra. És nincs egyedül a Hammond’s. Hasonló a helyzet a Doscher’s Candy-nél is, ahol a Walmart egyik egysége által rendelt édességnek csak 70 százalékát tudták elkészíteni. Sőt, a legnagyobb amerikai cukorkagyártó, a Spangler Candy is szembesült az ellátási lánc hiányosságaival; késnek a teherautók, így át kellett állniuk más ízesítésű cukorkák gyártására.

A szezonális édességek forgalma 20 százalékkal nőtt és 34 százalékkal több cukorkát adtak el az ünnepi készülődés időszakában a tavalyi évhez képest

az amerikai Nemzeti Édességgyártók Szövetségének adatai szerint. Sokan igyekeznek most bepótolni a tavaly elmaradt családi összejöveteleket.

Szűkülő cukor kínálat

A cukor ára évtizedes csúcson van. Az Egyesült Államok éves cukorszükségletének mintegy negyedét importálja az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint, de a belföldi termés egy része is megsemmisült, amikor az Ida hurrikán végigsöpört Louisianán, az ország második legnagyobb cukornádtermelő államán.

Eközben a fuvarozási árak szárnyalnak; a szűkös globális kínálattal szembesülve egyes cukorszállítók korlátozták az élelmiszergyártóknak történő értékesítést. Míg Brazíliában és Thaiföldön – a világ két legnagyobb cukortermelőjénél – a vártnál kisebb volt a termés. De a kukoricaalapú édesítőszerek ára is emelkedik.

A cukorkák készítéséhez használt kukoricaszirup beszállítói már 10 százalékos áremelkedéssel számolnak 2022-re.

A cukor kínálat szűkülésével az amerikai kormány kiigazította a cukorimportkvótákat, miután néhány tengerentúli cukorszállító nem szállította a terméket. Rick Pasco, az amerikai Édesítőszer-felhasználók Szövetségének kereskedelmi csoportjának elnöke szerint azonban az édességgyártóknak árt az amerikai cukorpolitika, amely a helyi termelők védelme érdekében korlátozza az importot.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink