Csúcson a kálium ára, a helyzeten csak ront az Egyesült Államok szankciója

Forrás: Shutterstock
A termények számára létfontosságú kálium ára 13 éves csúcson van. A fehérorosz kálisóexportőrrel szembeni amerikai szankciók pedig tovább növelhetik az árakat. A kálium bevitelének csökkenése ronthatja a globális élelmiszer-inflációt, bár Kanada talán növelheti a kínálatot, részben ellensúlyozva a károkat.

Még nagyobb nyomás alá helyezi a gazdákat és a fogyasztókat a hamuzsír (más néven kálisó vagy kálium-karbonát) globális áremelkedése egy olyan időszakban, amikor az élelmiszeripari nyersanyagok ára 10 éves csúcson van, és az élelmiszer-infláció világszerte komoly problémát jelent. Az Egyesült Államok ugyanis szankciókat vezetett be a jelentős hamuzsír ellátó, a fehérorosz Belarus Potash Company (BPC) ellen, mikor a káliumexport a legfontosabb devizabevétel Minszk számára – számolt be a Reuters. A BPC-vel szembeni retorzió pedig még inkább függővé teszi a világot más beszállítóktól, mint például a kanadai Nutrien Ltd-től, a világ legnagyobb káliumtermelőjétől, ahol a kálisó-kapacitásokat szükség esetén vissza tudják hozni a piacra. A Nutrien részvényei a szankció bejelentése óta 6,6 százalékkal emelkedtek és a múlt héten rekordmagasságot értek el.

A hamuzsír különféle bányászott és gyártott sókat tartalmaz, amelyek vízoldható formában tartalmazzák a káliumot. A fehér, könnyen málló só hazánk egyik legjelentősebb exportcikke volt a 18. században. Szappan- és üveggyártás alapanyagaként és élelmiszerek esetében savanyúságot szabályozó anyagként is alkalmazzák. Káliumra számos növény, többek között szójabab, rizs, kukorica, gyümölcsök, zöldségek, pálmaolaj és búza termesztéséhez is szükséges. Javítja a növények betegségekkel és aszályokkal szembeni ellenálló képességét és elősegíti a magasabb terméshozamot. Foszfát- vagy nitrogénalapú műtrágyákkal nem helyettesíthető.

Amikor a Nyugat fokozta az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök elleni büntetőintézkedéseket,

az Egyesült Államok feketelistára tette a fehérorosz a Belaruskalit, amelynek exportrészlege, a BCP révén, a világ egyik legnagyobb kálisó termelőjének számít; 2019-től 20 százalékos globális ellátást tud felmutatni.

Az Egyesült Államok április 1-jéig adott határidőt a BPC ügyfeleinek – köztük Indiának, Kínának és Brazíliának -, hogy beszüntessék a vállalattal folytatott üzleti tevékenységüket. Az amerikai szankciók megakadályozzák, hogy a BPC dolláralapú pénzügyi szolgáltatásokhoz jusson, megnehezítve a nemzetközi piacokon való kereskedelmet. A szankciók bevezetése után a BPC közölte, hogy a meglévő jogi keretek között fog működni.

Mi várható a hamuzsír világpiacán?

A kálium világpiaci ára jelenleg 13 éves csúcson, tonnánként 650 dollár (212 ezer forint) körül van, miután az idén élénkülő kereslet miatt megugrottak a terményárak.

A hamuzsír rekordárát egyébként 2008-ban mérték, amikor tonnánként 800 dollár körüli áron kötöttek üzleteket – mondta Elena Sakhnova, a VTB Capital elemzője. Brazíliában a kálium ára a készpénzes piacon 2022 első negyedévében akár tonnánként 900-950 dollárra (körülbelül 293-310 ezer forintra) is emelkedhet a jelenlegi 800 dollárról (261 ezer forint) – mondta Marcelo Mello, a StoneX brazíliai műtrágya részleg igazgatója.

Indiában csökkenhet a káliumfogyasztás és import, ha az árak tovább emelkednek a BPC-vel szembeni szankciók miatt. Kína ugyan a közelmúltban felszabadította az ország kálium tartalékának egy részét, az árak még mindig magasak. A világ legnagyobb fogyasztója egyébként káliumimportjának 20 százalékát Fehéroroszországból szerzi be.

A hamuzsírellátás végső soron továbbra is szűkös marad, mivel az import továbbra is korlátozott, a kikötői készletek pedig csökkennek.

– mondta Kínáról Humphrey Knight, a CRU tanácsadó cég vezető hamuzsírelemzője, aki hozzátette, hogy a BPC vásárlói ellátási képességét a logisztika is akadályozhatja, mivel a tengerparttal nem rendelkező Fehéroroszország nagymértékben a litvániai Klaipeda kikötőjére támaszkodik a hamuzsír exportjában.

Oroszország pedig, amely Fehéroroszország szövetségese marad, nem rendelkezik elegendő szabad kikötői kapacitással a BPC évi 12,5 millió tonnájának kezeléséhez. Litvánia egyelőre továbbra is vasúton szállítja a fehérorosz káliumot balti kikötőjébe a korábban aláírt szerződés, és a decemberre illetve január egy részére vonatkozó előlegfizetés alapján. Vilniusban azonban egyre nagyobb nyomás alá helyezi a közvélemény az állami cégeket, hogy tartsák be az amerikai szankciókat, hisz ez az ország az egyik leghangosabb európai kritikusa a fehéroroszországi emberi jogi visszaéléseknek. Az Egyesült Államok Litvánia stratégiai partnere.

A Reuters friss beszámolója alapján Litvánia kedden megnyitotta az utat megállapodás felbontására, ugyanis a kormánybizottság kijelentette, hogy

a litván állami vasút fehérorosz kálium szállításáról szóló szerződése ellentétes a nemzetbiztonsági érdekekkel.

A litván vasút társaság (LTG) vezetője, Mantas Bartuska a helyzet „de-eszkalációja” érdekében lemondott posztjáról. Bartuska korábban azt mondta, hogy az amerikai szankciók nem érintik a Belaruskalival kötött szállítási szerződést, és ha az LTG jogalap nélkül felmondja azt, akkor nemzetközi döntőbírósággal és olyan bírságokkal nézhet szembe, amelyek csődbe juttathatják. A litván bizottság döntése most a kormánynak hatalmat ad arra, hogy felmondja a megállapodást és leállítsa a kálisó szállítását.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink