Csak a fertőzött területre szorítkozna korlát

A madárinfluenza járvány esetleges kitörése esetén Thaiföld nem Magyarország egészéről korlátozná a baromfitermékek importját, hanem „csak” a betegséggel fertőzött területről – erről szóló megállapodást írtak alá a két ország illetékesei – közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.

Az agrártárca közölte, hogy a regionalizáció elvének alkalmazását Bognár Lajos országos főállatorvos kezdeményezte a thai hatóságoknál a 2016/2017-es magyarországi madárinfluenza járványt követően.
A megállapodással immár Thaiföld is elismeri a magyar állategészségügyi szolgálat által nyújtott biztosítékokat, így egy esetleges járvány esetén a thai exportban érdekelt magyar baromfiipari vállalkozások európai versenytársaikhoz képest is előnyhöz juthatnak – írták.
Kitértek arra is, hogy a magyar szakdiplomácia munkájának eredményeként egyre több jelentős kereskedelmi partnerország alkalmazza a regionalizáció elvét, legutóbb például Japánnal kötött hasonló megállapodást Magyarország.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a Thaiföldre irányuló magyar baromfiexport 2016-ban 42,7 tonna volt és 790 ezer eurót tett ki, 2017-ben 10 tonnára csökkent, értéke 280,8 ezer euró volt, a tavaly január-októberi időszakban 92 tonnát tett ki, mintegy 2,36 millió euró értékben – közölte az AM.