Betett az időjárás a spanyol dinnyetermő-területnek

Forrás: Getty Images
Csaknem 20 százalékkal csökkent a sárga-és görögdinnye termőterülete az aszállyal küzdő Spanyolországban.

Míg Olaszországban az özönvízszerű esőzések okoznak gondokat, Spanyolországban a szárazság miatt várnak 20 százalék körüli terméskiesést a görög- és sárgadinnye esetében – írja honlapján a FruitVeB. Andrés Góngora, a spanyol gazdákat tömörítő COAG zöldség-gyümölcs tagozatának vezetője elmondta, hogy

a probléma már a téli időjárással kezdődött, amikor a paradicsom- és uborka csúszása miatt a nyári hónapokra időzített kultúrákat csak késve lehetett telepíteni.

Ennek következtében jelentős, csaknem 20 százalék körüli területcsökkenéssel lehet számolni a dinnyeféléknél, amelyek területe már tavaly is csökkent.

Miután 2021-ben 23202 hektáron termesztettek görögdinnyét Spanyolországban, tavaly ez 22178 hektárra esett vissza. Hasonló trend figyelhető meg sárgadinnyénél is, itt a 2021-es 19 ezer hektár körüli terület 2022-re 17915 hektárra zsugorodott.

A kisebb termés minden bizonnyal kihatással lesz a fogyasztói árakra is.

Hasonló jelenséget tavaly is megfigyeltek: ekkor június hónapban 12 euró/kilogramm körüli áron árulták a dinnyét a spanyol szupermarketekben. Az idei szezon eddigi alakulása miatt nagyon valószínű, hogy június hónapban a dinnyefélék kínálata a szokásosnál lényegesen szűkebb lesz.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink