Az olasz boltokban már csökkent a forgalom

Júniusban 8 százalékra kúszott fel az inflációs ráta Olaszországban, de a zöldségek és gyümölcsök drágulása 10 százalék feletti volt.

Az olasz statisztika hivatal, az Istat legfrissebb adatai szerint a májusban 6,8 százalékos infláció mértéke júniusra 8 százalékra nőtt. Utoljára 1986 januárjában volt ilyen erős a pénzromlás értéke, és az Istat szerint a fogyasztók máris 3 százalékkal fogták vissza vásárlásaikat. Az infláció gerjedésének hátterében egyértelműen az energia (48,7 százalék) és az üzemanyagok (39,9 százalék) drágulása áll, ez egy átlagos négyfős család kiadásait a Federconsumatori intézet becslései szerint évi 2384 euróval, azaz körülbelül 950 ezer forinttal növelné, vagyis önmagában is csaknem havi 80 ezer forintos pluszkiadást jelent.

A friss gyümölcsöknél tapasztalható egyelőre a legkisebb drágulás: 6 százalékkal nőttek az árak, de a hűtött termékek esetében már 10,9 százalékos áremelkedés tapasztalható az előző év júniusi áraihoz képest. Zöldségeknél (burgonya nélkül) a friss áru is 11 százalékkal kerül többe, a hűtött cikkekért pedig 11,8 százalékkal kérnek többet a kasszáknál.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink