Az élelmiszerár-infláció éve

A 2021-es valószínűleg az az év lesz, amelyre az amerikai fogyasztók, mint az emelkedő árak évére emlékeznek majd. Az USA példáján nézzük meg, miért.

Tavaly novemberben az élelmiszerek árai 6,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, 2020 novemberében. Utoljára 2008 végén nőttek ilyen ütemben az élelmiszerek árai. A vendéglátóhelyeken keresztül vásárolt élelmiszerek árai 5,8 százalékkal emelkedtek – írja Jayson L. Lusk professzor a Purdue Agricultural Economics Report (PAER) éves összefoglaló számában.

E 2020 novemberétől tavaly novemberig eltelt időszak 1982 óta a legerősebb éves növekedést mutatta.

Az élelmiszerár-emelkedéshez a legnagyobb mértékben a húskészítmények járultak hozzá.

A marhahús 20,9, a sertéshús 16,8, a baromfihús pedig 8,4 százalékkal emelkedett az elmúlt év során.

Az élelmiszerárak emelkedésének három alapvető oka van. Az első a makrogazdasági jelenségek okozta általános inflációs nyomás. A járványra válaszul a munkanélküli segélyek és az ösztönző jellegű kiadások bővülése a pénzkínálat drámai növekedését idézte elő. Ennek eredményeként a személyes megtakarítások a járvány nagy részében példátlanul magas szinten voltak, és a „több dollár, kevesebb áru” az árak átfogó emelkedéséhez vezetett.

A többletpénz a fogyasztók zsebében az élelmiszerárak inflációja mögött meghúzódó második tényezőre utal: a megnövekedett keresletre. Tavaly októberben az inflációval kiigazított fogyasztói árak mind az otthoni, mind a házon kívüli élelmiszerekre 14 százalékkal magasabbak voltak, mint a járvány 2020. januári kezdete előtt. Az amerikai mezőgazdasági termékek iránt is erős volt a kereslet külföldön. Az USA agrárexportjának értéke 2021 első 10 hónapjában 20,7 százalékkal volt magasabb, mint 2020 azonos időszakában, és 22,6 százalékkal haladta meg 2019 azonos időszakát.

Az amerikai mezőgazdasági termékeket vásárló külföldi vásárlók segítettek felemelni az árakat az USA belpiacán.

Végül, vannak olyan kínálati oldali tényezők, amelyek hozzájárulnak a kiskereskedelmi élelmiszerárak növekedéséhez. A gabona és az olajos magvak ára magasabb volt 2021-ben, és ez megnövelte az állatállomány és a baromfi takarmányköltségét. Az élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatban az elegendő munkaerő megtalálásával kapcsolatos kihívások a bérek emelkedéséhez vezettek. A járvány 2020. januári kezdete előtt az összes alkalmazott átlagos heti keresete 16,3 százalékkal nőtt a vendéglátásban (azaz éttermekben), 8,9 százalékkal az élelmiszergyártásban és 14,9 százalékkal az élelmiszer- és italgyártásban. A magasabb kiskereskedelmi élelmiszerárak ezt a magasabb bérrátát tükrözik. A szállítással és az ellátási lánc logisztikájával kapcsolatos további kihívások további költségekkel járnak a rendszerben.

A jövőbeli élelmiszerárak előrejelzése veszélyekkel jár, de talán tanulságosabb lenne feltenni a kérdést, minek kell változnia ahhoz, hogy az inflációs nyomást eloszlassa? A „nagy lemondás” és a szűkös munkaerőpiac megemelte a béreket, és kihívások elé állította az élelmiszerek eljutását a farmtól a fogyasztók asztalára. Amíg a munkaerőpiaci zavarok enyhülnek, az élelmiszer-ellátási lánc kihívásai itt maradnak. Ezenkívül a COVID-19 továbbra is megváltoztatja a fogyasztói vásárlási szokásokat, bezárja az iskolákat és a napköziket, megzavarja az élelmiszer-feldolgozó létesítmények működését, és befolyásolja egyes emberek hajlandóságát a „frontvonalbeli” munkákra. Ebben az értelemben a COVID-19 gyógyítása az élelmiszerárak inflációjának kezelésében is segít. A szövetségi kiadások uralkodása is segít megállítani az árak emelkedését. Az USDA Gazdaságkutató Szolgálata előrevetíti az élelmiszerárak inflációjának lassulását, hiszen 2022-re évi 2-3 százalékos élelmiszerár-növekedést jósol. Meg kell jegyezni, hogy ez ugyanaz a tartomány, mint amit egy évvel korábban 2021-re prognosztizáltak. Csak az idő fogja eldönteni, hogy az élelmiszerárak növekedését ismét drámaian alábecsülték-e.

Végül fontos tágabb kontextusba hozni az élelmiszerárak emelkedését, és nem az árakra kell összpontosítani, hanem a fogyasztók vásárlóerejére. Mint megjegyeztük, az élelmiszeriparban a bérek az élelmiszerárak emelkedése mellett emelkedtek. Legalábbis az élelmiszerszektorban a béremelés elegendő volt ahhoz, hogy a fogyasztók a magasabb árak ellenére több élelmiszert vásároljanak. Ugyanez nem igaz minden dolgozóra. Az inflációt kiszűrve az amerikai gazdaságban dolgozó összes magánalkalmazott átlagos heti keresete 1,9 százalékkal csökkent 2021 novemberében 2020 novemberéhez képest. Vagyis a fogyasztók vásárlóereje csökkent.

Forrás: Purdue University

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink