Állami közreműködéssel vásárolják fel a málnát Lengyelországban

Forrás: Getty Images
Egy 100 százalékban állami tulajdonú cég vásárolja fel Lublin vajdaság teljes málnatermésének közel egyharmadát.

A termelők és a feldolgozók július 6-án folytatott megbeszéléseibe a lengyel agrárminiszter, Robert Telus és a minisztérium több államtitkára (Rafał Romanowski, Ryszard Bartosik és Janusz Kowalski), valamint több parlamenti képviselő is személyesen kapcsolódott be – írja honlapján a FruitVeB. A tárgyalások eredményeképp pénteken a lengyel államkincstár 100 százalékos tulajdonában levő egyik vállalat megkezdte a málna felvásárlását a Lublini vajdaságban, az ország legjelentősebb termesztőkörzetében, ahol várhatóan a teljes termés mintegy 30 százalékát vásárolhatja fel.

Robert Telus agrárminiszter szerint ez a beavatkozás nem minősül intervenciós felvásárlásnak.

Ezekre a tárgyalásokra és az azokat követő intézkedésekre az Ukrajna felől beáramló bogyósgyümölcsök, elsősorban málna miatt volt szükség, és a lengyel kormány továbbra is szorosan figyelemmel követi az Ukrajnából érkező fagyasztott gyümölcsöket. Ezen felül a lengyel kormány az Európai Bizottságnál is kérvényezte a gabonafélékre már korábban bevezetett importtilalom kiterjesztését a málnára.

Ha ez a mechanizmus működik, más gyümölcsfajok esetében is alkalmazzuk majd

– jelentette be Robert Telus. A termelők és a feldolgozók közötti tárgyalások során a feldolgozók felvetették, hogy a termelőknek értékesítési közösségeket kellene kialakítaniuk, amelyek a nagyobb árukészletek miatt egyrészt a feldolgozók számára megbecsült, fajsúlyos partnerek lennének, másrészt ki lehetne szorítani a köztes felvásárlókat. Janusz Kowalski államtitkár szerint a feldolgozók és termelők közötti lánc lerövidítése extrém fontossággal bír.

A megbeszéléseken spanyol mintára felmerült egy olyan törvény bevezetése is, amely megtiltaná a termelési költség alatti felvásárlási árak alkalmazását. Robert Telus szerint a törvény gyakorlatilag készen áll, de ebben a ciklusban a lengyel törvényhozás (Szejm) már nem fogja tudni hatályba léptetni (Lengyelországban 2023 novemberében parlamenti választásokat tartanak).

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink