Akár negyedével csökkenthető az öntözött víz mennyisége egy új módszerrel

Forrás: Environmental Defence Found
Új módszer segítségével tehetik költséghatékonnyá az öntözést a gazdálkodók az Egyesült Államokban. Az eljárásnak köszönhetően jobban tudnak alkalmazkodni az éghajlatváltozás miatti aszályokhoz.

A vízhiány globális probléma, amivel az éghajlatváltozás miatt minden gazdaságban foglalkozni kell. Az Egyesült Államokban sem csak helyi problémaként tekintenek az aszályra, ami jelenleg az államok nyugati részét sújtja – olvasható az Environmental defence Found (EDF) tudósításában. A kialakult helyzet a gyümölcsök és zöldségek kínálatának szűkülésével és az árak emelkedésével fenyeget. A probléma nagyrészt pedig az, hogy azt sem tudjuk, egyáltalán mennyi vizet használunk fel a termelés során.

Van viszont egy új módszer, amely segít kitalálni a gazdáknak, hogyan tudják minden egyes csepp vízből a maximumot kihozni.

Az innovatív vízgazdálkodási módszer célja, hogy a gazdálkodók könnyen ki tudják deríteni, hogy a gazdaságukban mennyi vízre van szükség és ezáltal jobban tudjanak alkalmazkodni ahhoz, hogy az éghajlatváltozás miatt immár kevesebb víz áll rendelkezésünkre.

A költségvetés kiegyensúlyozása a tudomány segítségével

Jelenleg az gazdálkodóknak nehézségeik vannak a téren, hogy tudják, mennyi vizet használnak fel, és mennyi víz pótlódik. Az OpenET nevű új online platform – az EDF, a NASA, a Desert Research Institute, a Google és más partnerek közös projektje – ezt a hiányt pótolja. Az új eljárás

a vízfogyasztásra vonatkozó adatokat ingyenesen és könnyen hozzáférhetővé teszi

a nyugat-egyesült államokbeli gazdálkodók, a vízgazdálkodók vagy bárki más számára. Az ET az evapotranszspirációt jelenti, vagyis a földfelszínről történő párolgás és a növények által kibocsátott vízgőz kombinációját, tehát lényegében azt, amit a növények kilélegznek. Az ET hatására a növények lehűlnek. A hőmérséklet-változások pedig megjelennek a műholdfelvételeken, így

a tudósok meg tudják becsülni, hogy a növények mennyi vizet fogyasztanak.

A gazdák összehasonlíthatják ezeket az adatokat azzal, hogy mennyi vizet használnak fel a növényeik, és ennek megfelelően módosíthatják a termesztésüket.

Ez a technológia segít abban, hogy az élelmiszer, amelytől függünk, még évekig megmaradjon.

– mondta Robyn Grimm, az EDF igazgatója és a vízügyi információs rendszerek vezető menedzsere.

Egyszerűen megnézhetők a világűrből jövő adatok

 

 

 

Az OpenET képernyőképe egy 304 hektáros paradicsomültetvényről, amelyen 2020-ra a becsült havi vízfelhasználást mutatja. A jobb felső grafikonon látható a vízfelhasználás nyári kiugrása, a térkép a sötétebb kék színei pedig azokat a földeket jelzik, amelyek az adott évben a legtöbb vizet használták.
Fotó: Environmental Defence Found

 

Az OpenET weboldalán a gazdálkodók egy részletes műholdas térképen megtalálják földjeiket, és kiválaszthatják a követni kívánt időszakokat. Mindezt közvetlenül a szántóföldről, mobileszközzel is megtehetik. A több műholdról és időjárási állomásról származó adatokat pedig grafikonok szemléltetik. Az adatok elég pontosak ahhoz, hogy a gazdák szántóföldönként eldönthessék, mikor kell, és mikor nem kell öntözniük a növényeket.

Az egyik kísérlet során

egy oregoni gazdálkodó 25százalékkal csökkentette a szántóföldjein felhasznált víz mennyiségét.
Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink