A járvány előtti szintre tornázta vissza magát a brit marhahús-export

Forrás: Getty Images
Márciusban 12 600 tonna friss és fagyasztott marhahúst szállítottak külföldre, ami közel a másfélszerese az egy évvel azelőtti mennyiségnek.

Az első negyedévben 53 százalékkal nőtt az Egyesült Királyság marhahúsexportja – írja az Euromeatnews. Az Egyesült Királyság 12 600 tonna friss és fagyasztott marhahúst exportált márciusban, ami 14 százalékkal több, mint februárban, és 46-kal haladja meg az előző év azonos hónapjában mért értéket.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság 30 800 tonna marhahúst szállított ki az év első negyedévében, 53 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül Írországba 9000 tonnát, Franciaországba 7000 tonnát, Hollandiába pedig 5600 tonnát küldtek. Növekedés volt tapasztalható az EU-n kívüli desztinációkban is, nevezetesen Japánban, Kínában és az Egyesült Államokban. „Arra számítunk, hogy élénkül a marhahús-kereskedelem az egy évvel ezelőttihez képest, mivel a Brexit megszakítása különösen 2021 első negyedévében hátráltatta a mennyiségeket. A szállítások az év második felében a korábban megszokott szintre tértek vissza, és a tendencia 2022-ben is folytatódik. Márciusban az Egyesült Királyság 21 700 tonna friss és fagyasztott marhahúst importált, ami 45 százalékkal kevesebb a februári csúcshoz képest, de 23 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben a hónapban” – kommentálta Hannah Clarke, az AHDB vezető elemzője.
A márciusi importadat ugyan jóval alacsonyabb, mint februárban, de közelebb állt a januári trendhez (+15 százalék, éves összevetésben). Mindazonáltal a márciusi mennyiségek azt jelentik, hogy az első negyedévben az import 77 400 tonnát tett ki, ami 73 százalékos növekedés 2021 azonos időszakához képest. A növekedés részben a 2021-es alacsony szint (és a februári magas érték), de valószínűleg a növekedés miatt is. az élelmiszer-szolgáltató szektor keresletét.
Az első negyedévben tapasztalt éves növekedés szinte teljes egészében az írországi marhahús-mennyiség növekedésének köszönhető, 58 000 tonna az első negyedévben, ami 60 százalékos (+21 700 tonna) növekedés éves szinten. Többet importáltak Hollandiából, Németországból, Franciaországból és Lengyelországból is.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink