A fehérorosz helyzet miatt aggódik a műtrágyafüggő Brazília

Forrás: Freepik
Brazília virágzó műtrágyapiacát is aggasztja az Ukrajnát, Oroszországot és Fehéroroszországot érintő nemzetközi geopolitikai válság. A műtrágyaszükségletének 85 százalékát importáló ország számára átírhatja a forgatókönyvet egy esetleges orosz invázió.

Több mint 10 százalékkal fog növekedni a brazil műtrágyapiac 2021-ben, Brazília nemzeti műtrágyaszövetségének (ANDA) vezetője, Ricardo Tortorella szerint. Az eddigi műtrágyaszükségletének mintegy 85 százalékát importáló ország üzletmenete pedig jelentős mértékben függ Ukrajna orosz megszállásának kockázataitól és az Egyesült Államok esetleges reakcióitól – számolt be a Reuters. Politikai megoldásban reménykednek a kereskedelmi forgalom érdekében.

Arra számítunk, hogy rekordtermésünk lesz, és hogy ezek a problémák megoldódnak. De nem mondhatjuk, hogy nincs probléma. Bármilyen orosz invázió Ukrajnában megváltoztatná a forgatókönyvet.

– mondta Tortorella, aki szerint a legnagyobb gondot egyelőre a kálium-klorid jelenti, amelyet Brazília szinte teljes egészében importál – közölte az ANDA. A nyersanyag a trágyázás három alapvető összetevőjének egyike a foszfát- és nitrogén mellett.

A fehéroroszok által évente exportált mintegy 11 millió tonna hamuzsírból Brazília valamivel több mint 2 millió tonnát vásárol,

további 2 millió tonnát Oroszországból importál. Fehéroroszország Kanada és Oroszország mellett az egyik legnagyobb globális káliumtermelő.

Ricardo Tortorella továbbra is abban hisz, hogy a feszültségek ellenére politikai megoldás születhet az év első felében, hogy Fehéroroszország kereskedelmi forgalma ne legyen akadályozva egész évben. Reméli, hogy a brazil mezőgazdasági miniszter, Tereza Cristina segíteni fog az orosz szállítási ajánlatok biztosításában, miután a Petrobras, a brazil multinacionális kőolajipari vállalat, megállapodást kötött egy nitrogénműtrágya egység eladásáról az orosz Acron csoportnak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink