A beperelt brazil húsfeldolgozó 50 millió dollárt fizetne egyezségként

Forrás: Shutterstock
Inkább fizet a brazil húsfeldolgozó cég ügyfeleinek, akik a kínálat korlátozásával, az árak felhajtásával és a profit növelésével perelték be a vállalatot. Kedden hozták nyilvánosságra a szervezet felvásárlókkal kötött megállapodását.

A brazil húsfeldolgozó cég, a JBS több mint 52 millió dollárt akar fizetni ügyfeleinek annak érdekében, hogy rendezze a pert, amelyben a húsfeldolgozó vállalatokat azzal vádolják, hogy összejátszottak a kínálat korlátozására, az árak felhajtása és a profit növelése érdekében az évi 63 milliárd dolláros amerikai marhahúspiacon – tudósított a Reuters. Kedden hozták nyilvánosságra a brazil vállalat és annak amerikai egységei által a közvetlen felvásárlókkal kötött előzetes megállapodást. A többi vádlott között szerepel még a Cargill, a National Beef Packing és a Tyson Foods is.

A felvásárlók perükben azzal vádolták az alpereseket, amelyek az amerikai friss és fagyasztott marhahús-ellátás mintegy 80 százalékát adják, hogy

2015 óta összeesküvést szőttek a vágási mennyiségek csökkentésére, és ezzel olyan hiányt hoztak létre, amelyet a kisebb vállalatok nem tudtak pótolni.

A felvásárlók ügyvédei „jégtörőnek” és kiváló kárpótlásnak nevezték az egyezséget. Bár a JBS nyilatkozatában azt mondta, hogy nem ismeri el a felelősségét, de a megegyezés volt az érdeke. Azt is közölte, hogy védekezni fog más felperesek marhahús-árrögzítéssel kapcsolatos követelései ellen.

A JBS egy hónappal azután kötötte a szerződést, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, új szabályokat tervez a verseny erősítésére és a húságazatban tapasztalható kizsákmányolás megállítására. Biden azon aggodalmak közepette beszélt, hogy a húsfeldolgozók egy kis csoportja diktálta a marha-, sertés- és baromfihús árát, növelve munkaerő- és szállítási költségek, valamint a COVID 19-hez kapcsolódó ellátási korlátozások okozta az inflációs nyomást.

A kereskedelmi marhahús felvásárlók és a fogyasztók hasonló pereket indítottak és a szarvasmarha-termelők is pereltek, azt állítva, hogy kevesebbet fizettek nekik, mint amennyit egy versenypiacon kaptak volna.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink