Kiderült hányan túráznak Magyarországon: a vidék gazdaságát is elősegítik

Fotó: Dénes Zoltán
A túrautak és a nemzeti parkok jót tesznek a gazdasági növekedésnek. A túrázás nem csupán a mozgás egyik legnépszerűbb formája, hanem számos pozitív társadalmi és gazdasági hatással rendelkező tevékenység.

Egy felmérés szerint a magyar lakosság háromnegyede rendszeresen túrázik, mintegy kétharmaduk pedig természetjáró. 2010 óta egy évtized leforgása alatt negyedével nőtt a hazai nemzeti parkok látogatóinak száma, amely a 2020-as évek elejére, éves szinten már elérte az 1,6 millió főt. A jelzett időszakban számos fejlesztés valósult meg Magyarországon, így például kerékpárutak építése, turistaházak megújulása, tanösvények és ökoturisztikai központok létesülése, javultak a vízitúrázás lehetőségei. 2022-ben és 2023-ban már éves szinten négyszer annyian teljesítik a kéktúrát, mint egy évtizeddel korábban.

A túrázás nem csupán a mozgás egyik legnépszerűbb formája, hanem számos pozitív társadalmi és gazdasági hatással rendelkező tevékenység. Az Amerikai Természetjáró Társaság elemzése szerint a kirándulóhelyek nem csupán a növény- és állatvilág védelmét látják el, az erdők és tájvédelmi körzetek több milliárd dolláros bevételi forrást jelentenek olyan ágazatok számára, mint a rekreáció, az erdőgazdálkodás, ami mellett a globális felmelegedés hatásainak ellensúlyozásában is kiemelt szerepet játszanak.

A látogatók többféle módon hatnak a helyi gazdaságra, pl. az utazási költségeken, élelmiszer vásárlás, valamint a szállásra és néha ajándéktárgyakra fordított kiadásokon keresztül. A kutatók arra az összefüggésre is felhívták a figyelmet, miszerint a túrahelyszínek növelik a környékbeli ingatlanok értékét. Azok a városok, amelyek elavult ipari negyedeiket zöld zónákká alakították át, az elmúlt évtizedekben gazdasági fellendülést tapasztaltak.

Magyarországon is ugrásszerűen megnőtt a különböző túraútvonalak és a nemzeti parkok látogatottsága, ami pozitív hatást gyakorolhat a lakosság környezettudatosságára is. A teljesítménytúrák népszerűsége is kimagasló.

A teljes cikk az alábbi linken tekinthető meg: https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-turautak-es-a-nemzeti-parkok-jot-tesznek-a-gazdasagi-novekedesnek/

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink