Ketreces tojások: a fogyasztók döntsenek

A fogyasztóknak kell eldönteniük, milyen típusú étkezési tojásokat kívánnak vásárolni a kereskedelemben – hangsúlyozták a Baromfi Termék Tanács (BTT) képviselői a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak közelmúltbeli prágai ülésén. A BTT szerint nemzetközi szinten is fel kell lépni az ellen, hogy az áruházláncok kizárják saját értékesítésükből a feljavított ketreces tartásból származó tojásokat.

Indokolatlan piackorlátozó lépéseket kívánnak tenni azok az áruházláncok, amelyek ki akarják zárni bolthálózataikból a ketreces tojástermelést folytató agrárvállalkozásokat – húzták alá a V4-ek legutóbbi kibővített prágai találkozójukon, amelyen a Baromfi termék Tanács egyik szövetsége, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) is képviseltette magát. A szövetség lehetőséget kapott arra, hogy előadásban ismertesse a problémát a találkozón, amelyen a V4-es országok mellett Bulgária, Horvátország, Litvánina és a Románia is részt vett.
A V4-ek agrárkamarái kiállnak amellett, hogy a feljavított ketreces tojástermelésre szükség van a térségben és az Európai Unióban, mivel állat- és humánegészségügyi szempontból ez a legbiztonságosabb termelési mód. E technológia alkalmazás nélkül hosszabb távon veszélybe kerülhet az uniós fogyasztók biztonságos ellátása is, mert a legköltséghatékonyabban előállítható tojás e technológiából származik. A keletkező áruhiány hatására nagy mennyiségben jelenhetnek meg a boltok polcain olyan harmadik országbeli termékek, amelyek nem felelnek meg a jelenleg hatályos, alapvető állatjóléti és egyéb EU-s normáknak sem.
A köztestületek a prágai találkozón úgy foglaltak állást, hogy elutasítják az áruházláncok egyoldalú, kiszorító, termelőket ellehetetlenítő törekvéseit. A V4-es agrárkamarák szerint a vásárlók számára lehetőséget kell teremteni arra, hogy a számukra fontos paraméterek alapján – beleértve a higiéniát és az árat is – választhassanak termékeket az üzletláncokban.
A BTT és a Tojásszövetség is úgy ítéli meg, hogy a fogyasztóknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy tojásvásárláskor saját preferenciáik és elvárásaik alapján dönthessenek. A szervezetek szerint az uniós jogszabályoknak megfelelően termelt tojások tiltása és bojkottja nem megengedhető, illetve jogellenes és diszkriminatív is.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink