Kereshetővé tette a kamara a helyi földárakat

Közzétette honlapján az agrárkamara a helyben szokásos földértékesítési árakat. A helyi földbizottságoknak ezeket az árakat kell alapul venniük a földadásvételi szerződések értékelésekor.

A helyi földárak közzétételét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében azzal indokolta, hogy a földforgalmi törvény hétfő óta hatályos módosítása szerint az erdőnek nem minősülő földterület ára maximum 10 százalékkal haladhatja meg az adásvételi szerződés előtti naptári év helyben szokásos átlagos forgalmi értékét. Ennél nagyobb mértékben csak alapos indokkal lehet eltérni, azt pedig szerződésbe kell foglalni. Ilyen lehet a földterület fekvése, elhelyezkedése, megközelíthetősége, kedvező domborzati és lejtésviszonya, vízjárási rendezettsége, jó kultúrállapota, öntözhetősége, művelhetőség szempontjából kedvező alakja.

A NAK honlapján elhelyezett kereső nyilvános, település és a művelési ág feltüntetését követően mind hektárra, mind aranykoronára lebontva megjeleníti a helyben szokásos forgalmi értéket.

A helyi földbizottságok a földforgalmi törvény 2014-es hatályba lépése óta értékelik, hogy az adásvételi szerződésekben foglalt ár arányban áll-e a föld forgalmi értékével. A mostani változás a NAK szerint megfelel a gazdálkodók elvárásainak, egyszerűsítheti az eljárásokat, és objektívebb adatokat eredményez, mint a korábbi rendszer, amely a 20 éves termelési időszakra számított jövedelemtermelő képességet vette alapul. Az adatok számításának módszertanát az Agrárminisztérium hagyta jóvá.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink