Jól húz az agrárexport

Az első negyedévben az agrártermékek külkereskedelméből adódó többlet megközelítette az egymilliárd eurót.

Az elmúlt tizenkét évben az agrárexport és az egyenleg látványosan növekedett: az agrárexport 134,8 százalékkal, az egyenleg 104,5 százalékkal bővült. Az idei év első három hónapjában is folytatódott ez a tendencia, az agrárexport 3 051,7 millió euró volt, 15,8 százalékkal haladta meg a 2021 azonos időszakában mért értéket. Az agrárimport 24,5 százalékkal (2 069,7 millió euró), a külkereskedelmi többlet 1 százalékkal növekedett 2021 január-márciusához képest – közölte az Agrárminisztérium.

Az idei év első három hónapjában az agrártermékek 982 millió eurós külkereskedelmi többlete jelentős mértékben hozzájárult a nemzetgazdaság hiányának mérsékléséhez. Az agrárexport növekedése meghatározóan a növényi olajok, az italok, szesz, ecet és az olajos magvak, elsősorban a repce forgalmának tudható be. Az előző év január-márciusához képest leginkább a kukorica, az egyéb növényi termékek (dugvány, oltvány) és az élő állatok (szarvasmarha) kivitele csökkent. Az agrárimport 2022. január-márciusi növekedésében döntően az olajos magvaknak, a gabonaféléknek és a húsoknak van szerepük, míg az élő állatok, a dohány és a feldolgozott dohánypótlók behozatala csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Legnagyobb exportpiacunk továbbra is Németország, ezt követi Olaszország, Románia, Ausztria és Lengyelország. Magyarországra elsősorban Németországból, Lengyelországból, Hollandiából, Szlovákiából és Ausztriából érkeznek agrártermékek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink