Itt a magyar KAP Stratégiai terv

Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld
Nyilvánosságra hozta az agrártárca az Európai Bizottsághoz benyújtott Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai tervét, amelynek végleges tartalmáról a következő hónapokban kétoldalú tárgyalások zajlanak majd.

Magyarország az elsők között nyújtotta be az Európai Bizottsághoz a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai tervét. A hivatalos bizottsági jóváhagyást kihirdető uniós határozat 2022 második félévében jelenhet meg – tájékoztatott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, abból az alkalomból, hogy a tárca nyilvánosságra hozta a terv kivonatát, amely itt érhető el.

Mint elmondta: az Agrárminisztérium 2022. december 30-án nyújtotta be az Európai Bizottsághoz a magyar KAP Stratégiai tervet. Ennek artalmát összetett szempontrendszer alapján – amelyben kifejezetten hangsúlyos az Európai Zöld Megállapodás és a környezeti célkitűzésekhez való hozzájárulás kérdése – az Európai Bizottság értékeli és hagyja jóvá.

A dokumentumot szakmai szervezetek és műhelyek, civil szervezetek bevonásával, a magyar érdekek mentén alkotta meg a szaktárca, két és fél éves előkészítést követően. Úgy állították össze, hogy annak segítségével a magyar vidék és agrárium kihasználhassa gazdasági lehetőségeit, a magyarok biztonságos élelmiszerellátása mellett magasabb szintű életszínvonalat, megélhetést, anyagi- és létbiztonságot teremtsen a mezőgazdaságban, az élelmiszer-előállításban és a kapcsolódó gazdasági ágazatokban dolgozóknak.

Az államtitkár elmondása szerint az Európai Bizottsággal lefolytatandó kétoldalú tárgyalások minden bizonnyal számos kérdést felvetnek, illetve kisebb-nagyobb tartalmi változtatásokra is szükség lehet a konszenzushoz.

Ezzel együtt arra biztatjuk a gazdatársadalmat és a munkájukat segítő szakmai szervezeteket, tanácsadókat, hogy a benyújtott Stratégiai terv alapján tekintsék át saját üzemeik tevékenységét, fejlesztési elképzeléseit.

Az elkövetkező hónapokban – többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és tagszervezetei közreműködésével – széles körű tájékoztatást nyújtunk majd az új KAP 2023-as előkészítéseként – fogalmazott Feldman Zsolt.

A felkészülés legalább két szakaszban történhet – jelezte az államtitkár: most, az idei első félévben a benyújtott Stratégiai terv alapján, majd a második félévben a jóváhagyott szöveg szerinti esetleges módosításokkal. A 2023-as éles induláshoz szükséges nemzeti jogszabályok előkészítése, valamint a végrehajtásban közreműködő intézmények felkészítése megkezdődött, ütemesen haladnak és 2022 végéig lezárulnak.

Magyarország benyújtott KAP Stratégiai Tervének tartalma az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink