Hét százalékon tetőzhet az infláció

A várakozásokat meghaladva, 6,5 százalékra emelkedett az infláció októberben az előző havi 5,5 százalékról döntően az élelmiszerárak és tartós fogyasztási cikkek árainak vártnál nagyobb növekedési üteme miatt.

Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció 4,7 százalékra emelkedett, ami bőven felülmúlta a várakozásokat. Az egyelőre tartósan magas infláció miatt szükséges volt a kamatemelési ciklus elindítása, ráadásul még számos felfelé mutató kockázatot jelentenek a nyersanyagárak másodkörös hatásai, az újranyitás miatt felrobbanó kereslet, amit a kínálat lassabban tud követni, a munkaerőhiány miatt várhatóan érdemben megugró bérek. Ezért az MNB a kamatemelési ciklus gyorsítására kényszerülhet, miután a lengyel jegybank váratlanul 75 bázisponttal, a cseh jegybank pedig 125 bázisponttal emelte az alapkamatot – mutatott rá Sippan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az utóbbi napokban meredeken megugró üzemanyagárak miatt a következő hónapokban a korábbi várakozásokhoz képest is jóval magasabb lehet az infláció, míg a tőzsdei gázárak elszállásának még beláthatatlan következményei lehetnek. Noha a hazai háztartási energiaárak feltehetően nem változnak a közeljövőben, a gázárak megötszöröződése számos ágazatban megjelenhet, így a pékáruktól az élelmiszertermeléshez szükséges műtrágyáig jelentős mértékű drágulást okozhat.

Az inflációban ugyanakkor hangsúlyosan jelen vannak egyszeri tényezők is, mint a dohánytermékek jövedéki adóemelése, ami önmagában 1,2 százalékponttal növelte az inflációt, az idei év végétől jövő áprilisig pedig két lépésben ugyanennyivel vissza fogja húzni az inflációt, ezért a jövő év végére már visszatérhet az infláció a 3% cél közelébe. Ugyanígy egyszeri tétel az üzemanyagárak tavaly április-májusi extrém alacsony bázisa. Mivel a tavalyi nyári hónapokban az üzemanyagárak már feljebb kerültek, bázishatás miatt már kevésbé fogja felfelé húzni az inflációt, ami így az infláció mérséklődése irányába hat, azonban a tavaly év végén visszaeső bázisárak és az üzemanyagárak elmúlt hetekben tapasztalat meredek megugrása miatt az infláció novemberben meghaladhatja a 7 százalékot. Ugyanakkor az előbb említett kockázatok hosszabb távú hatással járhatnak.

Suppan Gergely szerint a következő hónapokban bázishatások és a számos terméket érintő nemzetközi hatások miatt tovább emelkedhet az infláció, novemberben elérheti 7 százalékot is, majd a jövő év elejétől meredeken visszaeshet.

A vártnál jóval szélesebb körű, és meredekebb áremelkedések hatására a Takarékbank az idei inflációs várakozását 4,9 százalékról 5%-ra, jövőre évit pedig 4,4 százalékról 4,7 százalékra emelte, továbbra is érdemi felfeléé mutató kockázatokkal, amit a globális alapanyag-, nyersanyag-, alkatrészhiány, a nemzetközi szállítási árak elszállása és a globális energiaválság okoz.

Az év elején mérsékelte az inflációt a sertéspestis következtében elszálló sertéshúsárak kiesése a bázisból, valamint a sertéshúsárak csökkenése. Ezzel szemben a tavalyi év elejéhez képest lényegesen gyengébb forint erősítette az inflációt, ami látszik a tartós fogyasztási cikkek esetében, az új autók árának emelkedését azonban a lényegesen magasabb műszaki tartalom is befolyásolja, azonban a faárak elszállása már érezteti hatását a bútorárakban is.

A lakbérek és más piaci szolgáltatások árnövekedése lefékeződött, a fővárosban átmenetileg csökkent is. Az üdülési szolgáltatások árait jelentősen mérsékelték a járvány második hulláma miatt meghozott újabb utazási korlátozások és az idegenforgalom ismételt zuhanása, míg a korlátozások feloldása után érdemben növekedtek. Ellentétesen alakulnak az élelmiszerárak is, a sertés, és általában a húsárak az utóbbi néhány hónapban csökkentek, ugyanakkor a gabona- és takarmányárak elszállása előbb-utóbb megjelenik a fogyasztói árakban is.

A katasztrofális tavalyi gyümölcstermés miatt elszálltak a gyümölcsárak, ez azonban idén kiesett a bázisból, a búzaárak emelkedése miatt azonban emelkedhetnek a liszt és pékáruk árai. A kínálati oldal gyengülése, kapacitások kiesése párosulva a felfutó kereslettel magasabb inflációhoz vezethet, ugyanakkor a folytatódó kamatemelési ciklus miatt a forint erősödhet, ami viszont mérsékelheti az inflációt.

Egy év alatt az élelmiszerek árai 5,2%-kal nőttek, ami alacsonyabb a tavaly tavaszi hónapokban mért 8% feletti növekedéshez képest. Ezen belül a Kínában kitört afrikai sertéspestis következtében a tavalyielőtti év végétől kiemelkedő mértékben dráguló a sertéshús árak szeptemberben 2,4%-kal csökkentek a tavalyi év első hónapjaiban mért 28% körüli növekedéssel szemben, azonban a Németországban kitört sertéspestis miatt az unióban maradt húskínálat is lenyomta az árakat. A baromfihús árak azonban 9,3%-kal emelkedtek. A párizsi, kolbász árak 0,2%-kal, a szalámi, sonka árak pedig 1,4%-kal csökkentek. A tojás ára 7,5%-kal nőtt, a tej ára 2,6%-kal emelkedett, az étolaj 30,4%-kal, a munkahelyi étkezésé 10,1%-kal, a margariné 18,8%-kal, a büféáruké 7,9%-kal, a liszté 12,5%-kal, az éttermi étkezésé 7,9%-kal emelkedett. Októberben a kenyér 8,1%-kal, a cukor 5,9%-kal drágult, míg a gyümölcsök árai 1,2%-kal emelkedtek. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 11,3%-kal, ezen belül a dohányáruké 17,6%-kal emelkedett. A ruházkodási termékek árai 0,9%-kal nőttek, a tartós fogyasztási cikkek árai pedig 5,4%-kal emelkedtek, részben az új személygépkocsi árak 6,9%-os emelkedése – amit nagyrészben a jóval magasabb műszaki tartalom és a károsanyagkibocsátás költségeinek áthárítása magyaráz –, míg egyre erőteljesebben érezhető a forint tavalyi gyengülésének hatása is, amit tükröz, hogy több termékkategóriában is gyorsult az áremelkedés mértéke, amit a faárak miatt dráguló bútorok (a szobabútorok 12,5%-kal, a konyhabútorok 12,7%-kal drágultak), vagy a réz- és acélárak miatt dráguló tartós háztartási cikkek is fokoznak. A háztartási energiaárak 0,6%-kal nőttek, a szén, a tűzifa és a palackos gáz árainak emelkedése miatt. Az egyéb cikkek árai 13%-kal nőttek, ezen belül az üzemanyagárak 30,7%-kal emelkedtek, de a kategórián belül számos más termék áremelkedése is gyorsult. 3,7%-kal drágultak a szolgáltatások a magasabb tavalyi bázis hatására, míg a főszezon elmúltával 3,6%-ra mérséklődött az üdülési szolgáltatások árnövekedési üteme, ezen belül a belföldi árak 3,7%-kal, a külföldi utazások árai 3,8%-kal emelkedtek. Az albérleti piac lassú magára találása miatt 4,8%-kal gyorsult a lakbérek árainak növekedése októberben. A lakásjavítás, karbantartás drágulása ugyanakkor továbbra is gyors, 13,8% volt, a háztartási szolgáltatásoké 7,8%, a járműjavításé pedig 8,4% volt októberben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink