Ha nem lesz Erasmus +, saját forrásból segíti hallgatóit külföldi tanulmányokhoz a MATE

Forrás: MATE
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) arról határozott, hogy ha az Erasmus+ a jövőben nem áll rendelkezésre, úgy saját forrásból és hatáskörben dolgozza ki nemzetközi mobilitási programját.

Az Erasmus+ tervezett felfüggesztéséről megjelent hírekre reagálva saját program bevezetését vetette fel a gödöllői központú egyetem. Gyuricza Csaba, az egyetem rektora közleményében kifejtette, hogy

a MATE hallgatóinak mobilitáshoz fűződő joga egyetemünk számára szent és sérthetetlen, amennyiben az ehhez szükséges források a jövőben nem a megszokott módon fognak érkezni egyetemünkhöz, akkor sem érheti hátrány azokat a hallgatókat, akik minket választottak, vagy azokat a diákokat, akik épp most szeretnének hallgatóinkká válni.

A MATE széles nemzetközi kapcsolatrendszerére, ismertségére, elismertségére és forrásaira alapozva megkezdte azon akciótervének előkészítését, hogy az esetlegesen elmaradó Erasmus+ program helyett saját, széleskörű nemzetközi mobilitási programot dolgozzon ki – közölte Gyuricza Csaba. Az egyetemen jelenleg is közel 600 hallgató és oktató vesz részt külföldi részképzésen, illetve szakmai gyakorlaton. Intézményünkben 100-nál több országból, 2400 külföldi hallgató folytatja felsőfokú tanulmányait. „A nemzetközi légkör és a nemzetközileg elismert képzés hallgatóink számára nem egy lehetőség, hanem a MATE garanciája képzésük értékére. Hallgatóink ehhez fűződő érdekét és jogát semmilyen kényszerítő körülmény nem csorbíthatja, ezért intézményünk megkezdte a tárgyalásokat annak érdekében, hogy amennyiben a magyar felsőoktatás számára negatív döntés születik az Erasmus+ ügyében, úgy azonnal át tudja venni a helyét saját nemzetközi mobilitási programunk” – mondta a MATE rektora.

A MATE külföldi mobilitási programja továbbra is biztosítani fogja azokat a külföldi részképzési és szakmai gyakorlati lehetőségeket hallgatóink számára, amelyek eddig megillették őket. A hallgatók a szakos tanulmányaikhoz szorosan kötődő kurzusokat, tanegységeket vagy modulokat, illetve szakmai gyakorlatukat továbbra is teljesíthetik külföldön. A külföldön teljesített kurzusokat, illetve a szakmai gyakorlatot a MATE továbbra is be fogja számítani az itthoni tanulmányokba – áll a közleményben.