Gazdaságot átadni, de mit is pontosan?

Forrás: Getty Images
Országszerte komoly érdeklődés övezi az új gazdaságátadási lehetőséget, amely a jogi és adózási könnyítések mellett pályázati forrást is kínál a gazdáknak. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára a pályázatra való felkészüléseben segít.

Mint ismert, a kormány által előterjesztett törvényjavaslatot még 2021-ben fogadta el az Országgyűlés, sőt az már hatályba is lépett, rövidesen pedig érkezik a végrehajtási rendelet és a pályázat tervezete is. A pályázatok benyújtására előreláthatólag majd 2025 első felétől lesz lehetőség, viszont addig is érdemes átgondolni az érintetteknek, hogy mi is kerüljön be a szerződésbe a gazdaság részeként.

A főszabály: ami benne van a szerződésben, az át is száll

A gazdaságátadásnál egy teljesen új szerződéstípusról van szó, amelyre a modern jogtörténetben eddig nem volt példa Magyarországon, sőt, amely európai összehasonlításban is egyedülálló. Bevezetését az indokolta, hogy a gazdálkodók átlagéletkora a 60 évhez közelít, és ha a szándék is megvan a generációváltásra, akkor azt állami eszközökkel is segíteni kívánjuk.

A jogi egyszerűsítések mellett (amelyekről itt írtunk például) teljes adó- és illetékmentesség illeti meg a feleket, amely már önmagában is komoly ösztönzést jelenthet egy családi gazdaság számára a generációs megújuláshoz.

[Áfa tv. 17. § (3) bek. k) pont]

[Szja tv. 7. § (1) bek. t) pont – hatályos 2025. jan. 1-től]

[Illetéktörvény 26. § (1) bek. s) pont]

Mielőtt sorra vennénk a leggyakoribb átadandó vagyonelemeket, kezdjük a legfontosabb szabállyal: ami a szerződésben feltüntetésre kerül, az a vagyonelem átszáll az új tulajdonosra.

Termőföld és egyéb ingatlanok

Egy gazdaság értékének döntő hányadát általában a tulajdonában lévő földek adják, ezért kiemelt jelentősége lesz annak, hogy ezek közül mit is ad át az idősebb gazda. A termőföldek tekintetében egyébként arra is van lehetőség, hogy azoknak csak a használatát adja át az idősebb gazda, a tulajdonjogot viszont továbbra is megtartsa a saját részére.

[2021. évi CXLIII. tv. 3. § (3) bek.]

Arra a kérdésre, hogy milyen részletességgel kell ezeket feltüntetni a gazdaságátadási szerződésben, a termőföld esetében érdemes alapul venni egy adásvételi vagy ajándékozási szerződést (település, helyrajzi szám, művelési ág, aranykorona-érték stb).

Haszonbérlet

A gazdaságba nem csak „dologi vagyon” tartozik, hanem szerződések, vagyoni értékű jogok is (például termeltetési szerződések, beszállítói szerződések, munkaszerződések stb.). Ezek közül a haszonbérletet érdemes kiemelni, amelyben a gazdaság átvevője automatikusan az átadó helyébe lép a gazdaság átadásával.

A gazdaságátadással tehát teljes alanycsere történik a haszonbérleti szerződésben, ami az eredeti szerződés lejártakor előhaszonbérleti jogot is keletkeztet az átvevő javára.

Sőt, a haszonbérlet átadásához még a bérbeadó beleegyezése sem szükséges a gazdaságátadás esetén. Fontos tudni, hogy az eredeti haszonbérleti szerződés többi feltétele ettől függetlenül még változatlanul megmarad, csak annyi eltéréssel, hogy a bérlői pozícióval járó kötelezettségeket már az átvevőnek kell teljesítenie.

[2021. évi CXLIII. tv. 13. §]

Hatósági engedélyek

Átadhatók a gazdálkodáshoz kapcsolódó hatósági engedélyek is. Ismét fontos megemlíteni, hogy ha a gazdaságátadási szerződésben elfelejtünk feltüntetni egy engedélyt, az nem száll majd át az átvevőre! Az is követelmény, hogy az átvevőnek ugyanúgy meg kell felelnie az engedély kiadásához szükséges feltételeknek, amennyiben pedig a hatósági engedélyhez képesítési követelményeket írnak elő, akkor csak a képzettség megléte esetén módosítják majd a hatósági engedélyt.

[2021. évi CXLIII. tv. 14. §]

Pályázatok

Legyen az akár még csak benyújtott pályázat, akár már létrejött támogatási jogviszony, a törvény általános jelleggel mondja ki, hogy a gazdaságátadási szerződés alapján az átvevő az átadó általános jogutódjának minősül. A gazdaságátadás nagy előnye, hogy a támogatási jogszabályban ez kifejezetten nevesítve van a jogutódlási esetek között, ami egy jóval gördülékenyebb kötelezettségátadást tesz majd lehetővé. A hatóság egyébként azt vizsgálja majd, hogy a jogutód megfelel-e a pályázat jogosultsági feltételeinek, figyelembe véve a feltételek „elvárható teljesítését és a körülmények életszerű változását”.

[54/2023. AM rendelet 50. § (3) bek. c) pont]

+1) Ami még gyakran előfordulhat

  • Felsorolva még néhány gyakori vagyoni elemet és jogosultságot a gazdaságban, melyek szintén átadásra kerülhetnek:
  • gépek, járművek, ingóságok,
  • készletek,
  • az átadó céges részesedései,
  • tenyésztőszervezeti tagság,
  • fuvarozási szerződések,
  • hitel-és kölcsönszerződések
  • biztosítási szerződések,
  • mobilszolgáltatóval kötött szerződés,
  • bérleti szerződés piaci árusítóhelyre stb.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink