Farkas Sándor: közös bűn az öntözött területek csökkenése

Fotó: Fekete István
A magyar agrártársadalom képes megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor Szegeden, a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén.

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a vándorgyűlés élelmezésbiztonsági szekciójának ülésén beszélt a szaktárca kibővült feladat és hatáskörével kapcsolatban arról, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mellett a kereskedelem felügyelete, ezen területek összehangolt, egymásra épülő működtetése és fejlesztése is az élelmiszer-ellátás biztonságát erősíti. Az elmúlt fél év kihívásai, nehézségei, az azokra adott válaszok bebizonyították, hogy

a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai ágazat, az agrárium szerepe felértékelődött, társadalmi elismertsége nőtt és jelentős hatást gyakorol a vidéki népesség megtartására

– mondta.

Az utóbbi tíz év fejlesztései mellett a miniszterhelyettes elengedhetetlennek nevezte a biztos megélhetést, az emelkedő jövedelmezőséget biztosító technológiai fejlesztést, a generációváltást, a szakképzés fejlesztését és az öntözésfejlesztést. Ez utóbbival kapcsolatban Farkas Sándor a rendszerváltást követő kormányok közös mulasztásának nevezte az öntözött területek 300 ezer hektárról mintegy 100 ezer hektárra való csökkenését. Éppen ezért segíti az agrártárca az öntözési közösségek megalakulását, és minden erővel azon van, hogy mihamarabb egy hosszútávú öntözési stratégiát tegyen le a kormány asztalára.

Kifejtette, hogy a magyar mezőgazdaságban óriási lehetőségek rejlenek. Természeti adottságainkat kihasználva, tradícióinkat, szakértelmünket felhasználva, a kormány támogatásával együtt túl lehet jutni az orosz-ukrán háború okozta nehézségeken, mint ahogy az időről időre visszatérő aszály sem ismeretlen és legyőzhetetlen a mezőgazdaságban dolgozók számára – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink