Ezek a rendkívüli öntözési lehetőség igénybevételének feltételei

Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország
Hatalmas aszály pusztít idén, amelynek enyhítésére idén már márciustól él a rendkívüli öntözés lehetősége.  Ehhez nincs szükség vízjogi engedélyre, de bizonyos feltételeket be kell tartani. Ezeket ismerteti cikkében Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára.

A 120 millimétert sem érte el csapadék mennyisége idén az Alföld középső és tiszántúli részén. Az aszály mértékét jelzi az is, hogy a Dunától keletre általában 200 milliméter alatt maradt a féléves csapadék, ami az érintett területen a szokásos mennyiség felénél is kevesebb. Folyamatosan zajlik a védekezés, a vízügyi igazgatóságok teljes fordulaton működtetik a szivattyúkat, a gazdák pedig könnyített feltételekkel kezdhetik meg az öntözést. Ez a rendkívüli öntözés lehetősége, amely

azonnali vízkivételt biztosíthat a termelőnek – még vízjogi engedély hiányában is.

Teljes fordulaton megy az aszály elleni védekezés

A következő napokban sem a Tisza felső vízgyűjtőjén, sem hazánkban nem várható számottevő eső, ami tovább súlyosbítja a vízhiányos helyzetet. Az Országos Vízügyi Főigazgatóség tájékoztatása alapján jelenleg az ország 12 vízügyi igazgatóságából 9 területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat. Az érintett körzetekben folyamatosan zajlik a vízkormányzás, a vízáramlást gátló akadályok megszüntetése, valamint mobilszivattyúk kiépítése és üzemeltetése a szükséges vízátvezetések biztosításához. Az Alföldön az öntöző- és kettősműködésű csatornák teljes kapacitással üzemelnek,

a rendkívüli öntözési kérelmeket pedig soha nem tapasztalt nagyságrendben adták be a termelők.

A rendkívüli öntözés feltételei

Még soha nem volt példa arra, hogy ilyen korán hirdessék ki a tartósan vízhiányos időszakot, mint idén, amikor ezt már március 21-én el kellett rendelni, hiszen már akkor 40 százalék alá csökkent a talaj nedvességtartalma. Tartósan vízhiányos időszak alatt a termelők akár vízjogi engedély nélkül is megkezdhetik az öntözést, természetesen az előírások betartása mellett. Mik is ezek az előírások? Rendkívüli öntözésre az alábbi feltételek együttes betartása esetén kerülhet sor:

  • közvetlenül felszíni vízből,
  • ideiglenes szivattyúállással,
  • legfeljebb 120 milliméter/hektár (1200 köbméter/hektár) vízmennyiségre
  • 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból,- legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatására.

Mi a teendő a rendkívüli öntözés megkezdéséhez?

Két adatlapra lesz szükség. Egy adatlapot a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz kell benyújtani (a formanyomtatvány itt található: https://www.katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2020-04/70879.pdf), egy másikat pedig a területi vízügyi igazgatósághoz (a formanyomtatvány itt érhető el: http://www.ovf.hu/hu/hirek-ovf/rendkivuli_ontozes). A vízügyi igazgatóság vagyonkezelői hozzájárulást ad ki, melyre akkor kerülhet sor, amennyiben szabad vízkészlet áll rendelkezésre, továbbá ha a vízkivétel nem veszélyezteti a felszíni víz ökoszisztémáját és a egyéb vízgazdálkodási érdekeket. A bejelentést követően azonban a vízhasználat azonnal megkezdhető. Jelentős könnyítés az is, hogy szakhatósági állásfoglalást nem kell csatolni, a vízügyi hatóság ugyanis hivatalból tájékoztatja majd az érintett hatóságokat. A bejelentés mentes az igazgatási szolgáltatási díj alól, csupán 5000 forint illetéket kell fizetni.

Hogyan tovább, ha letelik az egy hónap?

Amennyiben a rendkívüli öntözési célú vízhasználat időtartamát követően is szükséges az öntözés, úgy a további öntözéshez egyszerűsített vízjogi üzemeltetési engedély vagy öntözési célú vízkivételre jogosító vízjogi üzemeltetési engedély szükséges.

Egyéb kedvezmények a tartósan vízhiányos időszakban

Az aszályos időszakkal összefüggésben életbe léptek a vízkészletjárulékkal kapcsolatos kedvezmények is. Tartósan vízhiányos időszakban ugyanis a vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetnie azon vízmennyiség után, amelyet öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési célokra használt. Fontos azonban tudni, hogy a rendkívüli vízhasználat során kivett vízmennyiséget a vízhasználónak majd fel kell tüntetnie a vízkészletjárulékhoz kapcsolódó adatszolgáltatásban.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megbízott főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink