Ez évre vége a telepítéseknek

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ez évben március közepétől december közepéig szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket. A munka nagyságát jól jelzi, hogy 150 fuvarral (12050 kilométer), 41 helyszínen, összesen 365 ezer kiló ponty került a Balatonba.

Éves szinten 300.000 kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségükben. A pontytelepítések fő időszaka az ősz, mert ekkor halásszák le a tógazdaságaik halastavait, de idén is szerveztek tavaszi és nyári telepítéseket is. Összesen végül 365 001 kg pontyot sikerült a tóba engedni, amelyből 115 620 kg volt kétnyaras korú. A horgászok általában jobban örülnek a háromnyaras pontynak, azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy egy átlagos tömegű háromnyaras ponty 3-4 db átlagos kétnyaras pontyot jelent!
Költséghatékonyság miatt a tógazdaságaikhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottunk, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittek pontyot legalább egyszer az évben.
A Balaton három medencéje közötti megoszlás a következő volt: keleti-medence (Zamárdi, Siófok Ezüst-part, Siófok Arany-part, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Tihany).: 117 101 kg; középső-medence (Szántód-rév, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Fonyódliget, Balatonudvari, Balatonakali, Révfülöp).: 120 040 kg; nyugati-medence (Badacsonytomaj, Vonyarcvashegy, Keszthely, Fonyód).: 127 860 kg.
Látható, hogy a horgászok igénye szerint igyekeztek a telepítéseket térben elosztani. Azonban a haljelöléses vizsgálataikból tudják, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint.
A halgazdálkodási tervük az idei évtől ír elő a 250 000 db előnevelt korú pontytelepítést is, amelyet jelentősen meghaladva 442 000 db-ot helyeztek ki a nyugati medencébe.
Egynyaras süllőből 2018-ban összesen 4 744 kg-ot telepítettek, így sajnos nem sikerült teljesíteni a 6 000 kg-os éves kötelezettségüket. Mivel nem tudjuk a teljes kötelezettségünket magunk megtermelni, ki vagyunk szolgáltatva közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek, de a fennmaradó mennyiséget igyekeznek minél előbb, lehetőleg még a jövő év elején pótolni.
Előnevelt csukából a kötelezettségüknek megfelelő 250 000 db-ot helyeztek ki a Balatonba és a vízrendszer befolyóiba. Kétnyaras korú compóból a kötelezettségük több mint dupláját, 500 kg-ot telepítettek be a Balaton Halállományáért Alapítvány segítségével.
Idén sikerült tovább növelni a megtermelt kétnyaras balin mennyiségét, így 7 200 db-ot helyeztek ki a Balatonba. Nagyon jól sikerült a balintermés az előnevelt korcsoportból is, így a tógazdasági kihelyezéseinken túl jutott a Balatonba is 92 000 db.
2018-ban valósult meg a balatoni halgazdálkodás történetének első kősüllő telepítése: 3 200 db egynyaras példányt tudtak szabadon engedni Tihanynál.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink