Vádat emeltek a zöldség-gyümölcs kereskedő ellen, aki nem akart adót fizetni

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál
Többszáz millió forint értékben hozott be Olaszországból friss gyümölcsöt és zöldséget egy férfi, hogy aztán itthon eladja, adót viszont már nem akart fizetni utána. A férfi ellen vádat emeltek, két év börtönt, 11 milliós pénzbüntetést és 50 milliós vagyonelkobzást indítványoztak ellene.

Összesen hét Kft-t is létrehozott egy férfi, hogy ezek nevében importáljon Olaszországból nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Az árut Nyíregyházára szállíttatta és főként készpénzért értékesítette, ami után aztán nem fizetett általános forgalmi adót – számolt be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál. A férfi ellen vádat emeltek.

A vádlott azt a látszatot akarta kelteni, hogy keletkezett adófizetési kötelezettsége, így egyes cégei nevében egyáltalán nem tett adóbevallást, a többi esetében pedig fiktív számlákat állított ki. Pár hónap elteltével ukrán állampolgároknak értékesítette a cégeket, hogy nehezítse azok felkutatását és a könyvelés elérését.

A vádlott összesen 127 millió forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek azzal, hogy nem fizette meg az általános forgalmi adót.

A bűncselekményből származó haszon jó részét felélte a vádlott, illetve felhasználta cégei működésére. A férfi részletes beismerő vallomást tett és egyezséget kötött az ügyészséggel; vállalta 10 millió forint megfizetését az adóhatóság részére.

Ezen túl, két év börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség, aminek végrehajtását öt évre függessze fel a bíróság. Valamint, 1 millió forintos pénzbüntetés mellett az államnak okozott vagyoni hátrányból fennmaradó 50 millió forint erejéig vagyonelkobzást is indítványoztak a vádlottal szemben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink