Új üzem préseli a tartósítószermentes ivóleveket Tiszadadán

Forrás: Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Hírportál
Fotó: M. Magyar László
Helyi gazdálkodóktól veszik majd az almát az új gyümölcsfeldolgozó üzemben. Az ivólevek semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak, csak pasztőrözési eljáráson esnek át. Az a cél, hogy az üzem önerőből is fennmaradjon.

A napokban avatták fel a Szabolcs megyei Tiszadada új gyümölcslégyártó üzemét, ahol már el is kezdődött a gyártás és a csomagolás. Mind gyakrabban találkozhatunk majd a Tisza-menti kis községben készült ivólevekkel – tudósított a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei hírportál.

A tiszadadai üzemben készült, 2,5-3 deciliteres ivóleveket a tankerület iskoláiba is szeretnék szállítani. Az a tapasztalat, hogy a gyerekek szívesen elfogyasztják az ivóleveket.

– mondta Mizser Zsolt, a település polgármestere. Főként a helyi gazdálkodóktól veszik majd meg az almát, de természetesen a térségben élő almatermesztőket is segítik a gyümölcs felvásárlásával, de bérgyártást is vállalnak – tette hozzá.

A tervek között szerepel az önkormányzat gyümölcsöskertjeiben lévő szilva, meggy, körte, birsalma termés feldolgozása is, amihez még magvalószerkezetet kell vásárolni az üzem gépéhez.

Az ivólé semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, csak pasztörizálják.

A meglévő üzemeket szeretnénk úgy felfuttatni, olyan helyzetbe hozni, hogyha már nem kapnánk rájuk támogatást, akkor önerőből is fenn tudjanak maradni, piaci alapon is képesek legyenek működni.

– mondta a polgármester. Az új üzemben közfoglalkoztatottak gyártják majd az ivólevet, ezzel is segítve a település önellátását. Ezen túl, a tiszadadai önkormányzat harminchárom hektár szántóföldön gazdálkodik; van tyúkfarm, tésztaüzem, fóliasátor, sertéstelep és tíz hektár legelő is szarvasmarhák tartásához.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink