Több, mint három évtizedes hagyomány és egy hagyományteremtő kezdeményezés

Január második hetében rendezték meg a KITE Zrt. növényvédelmi képzését, Hévízen. Az immáron krisztusi kort elért rendezvény hagyományait egy új kezdeményezés bővítette ki, ami stílusosan éppen három évvel ezelőtt indult el az útjára. A mezőgazdaságban tért nyerő digitalizáció hatására – minden évben a képzés kiegészítő rendezvényeként – szervezik a precíziós konferenciát, melyre a modernizáció iránt érdeklődő gazdálkodókat várják. Az idei képzésen a 250 résztvevő 50 témában közel 60 előadó tolmácsolásában hallgathatta az aktuális információkat.

A KITE Zrt. a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karával és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával együttműködve, idén is megszervezte a hagyományos továbbképzését a partnergazdaságok növényvédelmi szakmérnökei részére. A képzés akkreditált, a mérnök-továbbképzés rendszerébe illeszkedik, melyről a résztvevők továbbképzési tanúsítványt kapnak. A felsőfokú növényvédelmi szakemberek a tanúsítványt az engedélyük ötévente esedékes meghosszabbításához is felhasználhatják, melyet valamennyi megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság elfogad. A növényvédelmi továbbképzés tematikája a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara által előírtak szerint kerül összeállításra.
Az aktuális információk körüljárására öt napon keresztül volt lehetőségük a gazdálkodóknak. A képzés színvonalát az előadók és az előadások tartalma fémjelezte. A különböző növényvédőszer-gyártók, szakmaközi szervezetek, egyetemek munkatársai és a KITE Zrt. szakemberei tolmácsolásában juthattak hozzá a legújabb ismeretekhez. Az első napon pl. a NÉBIH Növény-, Talaj-, és erdővédelmi elnökhelyettese, Jordán László igazgató tartott előadást arról, hogy mik az aktualitások a növényvédőszer-engedélyezés témakörében.
A növényvédelmi képzéssel párhuzamosan harmadik alkalommal szervezték meg a precíziós gazdálkodási konferenciát a mezőgazdasági szakemberek számára, ahol a KITE szakemberei és a külső szakértők mondták el tapasztalataikat. Az első napot követően a tematika a KITE Precíziós Gazdálkodásának hármasára épült. Három napon keresztül, naponta járták körül az IT, az agrotechnológia és az ezt kiszolgáló műszaki megoldások aktuális, legfontosabb információit. A részt vevő gazdálkodók első kézből értesültek az innovatív precíziós gazdálkodási trendekről, és megismertették őket a legújabb eszközökkel, valamint az országos hálózattal rendelkező KITE komplex szaktanácsadási rendszerrel, melynek szintén ez a hármas egység jelenti az alapját.
Lantos Gergely, az Agrárminisztérium Agrármodernizációs Főosztályának osztályvezetője előadásában arra tért ki, hogy a digitalizáció mezőgazdaságban történő elterjedésére a minisztérium is reagál, az elfogadás előtt álló Digitális Agrárstratégia minden elemében ennek a -termelési folyamatok során keletkező adatok felhasználásra alapozott – modern gazdálkodási formának a bevezetését és elterjesztését segíti.

Az agrárium digitalizálásának hatásai a gazdaságra

A KITE Zrt. elkötelezett az öntözésfejlesztés mellett, ennek alátámasztásaként a meghívott előadók sorában helyet kapott Tasnádi Gabriella a NAK vízgazdálkodási szakértője is, aki a jövő öntözésfejlesztési kihívásait, aktualitásait, valamint ehhez kapcsolódóan az uniós és nemzeti források lehetőségeit ismertette a résztvevőkkel.
A rendezvény első napjának előadói között volt Dr. Milics Gábor a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke is, aki expozéjában arról beszélt, hogy Magyarországon az adatalapú gazdálkodási rendszer olyan fejlettségi szinten van, amivel már nemzetközi színtéren is megállhatjuk a helyünket. Előadásában szó esett a legújabb eszközökről, fejlesztésekről, melyek a modern mezőgazdaságot szolgálják.