Sokat hibáznak a faimportőrök az illegális kitermelés megelőzése kapcsán

Forrás: Somogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert
A Nébih súlyos mulasztásokat tárt fel az unión kívüli országokból importált fa és fatermékek vizsgálatakor. A piaci szereplők több mint fele ki sem dolgozta a kellő gondosság elvén alapuló rendszert, ami kötelező lett volna.

A Nébih hat, fát vagy faterméket Európai Unión kívüli országokból importáló céget tiltott el és 15 esetben szólította fel a piaci szereplőket a hiányosságok pótlására. A tavalyi ellenőrzések során komoly problémákra derült fény; az illegális kitermelésből származó fa forgalomba kerülését megelőző DDS-rendszert („kellő gondosság elvén alapuló rendszer”) a vizsgált szereplők több mint fele ki sem dolgozta, jelentős részük pedig hibásan működtette.

A hazai faanyagkereskedelmi láncba harmadik országokból bekerülő fatermékek ellenőrzése során a tűzifán kívül további 6 vámtarifaszám-csoport importőreit is ellenőrzés alá vonták a Nébih szakemberei, valamint a korrupciós indexük alapján Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból származó szállítmányokkal is bővült a vizsgálat.

Az importáló kereskedők kötelessége, hogy DDS-rendszert működtessenek, azonban annak ellenére, hogy az EUTR hatóság több héttel korábban értesített a várható szemléről,

az ellenőrzöttek több mint fele ki sem dolgozta az egyébként kötelező DDS-rendszert, de, ha az el is készült, sokszor tartalmazott tévedéseket. Sőt, volt olyan importőr, aki a saját rendszerében foglalt előírásokat sem alkalmazta.

Bár az ellenőrzés során jó példák is előfordultak, a Nébih felhívja a faanyagkereskedelmi lánc szereplőinek figyelmét, hogy a túlnyomórészt negatív tapasztalatok alapján

a hivatal a jövőben fokozottan vizsgálja majd a DDS meglétét, annak tartalmi megfelelőségét és gyakorlati alkalmazását.

A 2021-ben a kiszabott bírság meghaladta az 5 millió forintot.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink