Mindkét fél sokat profitál a magyar-azeri együttműködésből

Magyarország és Azerbajdzsán együttműködése igazi sikertörténet, amelyből az elmúlt években mindkét fél sokat profitált – közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban. A tárcavezető az azeri kollégájával, Jeyhun Bayramovval tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az erős alapokra épülő kétoldalú együttműködés most új dimenzióba lép, ami komoly lehetőségeket biztosít a hegyi-karabahi újjáépítésben részt venni kívánó magyar cégek számára. Elmondta, hogy huszonnégy ilyen vállalat képviselője kísérte el látogatására, amely cégek készek részt venni például a közlekedés fejlesztésében, a városi infrastruktúrák felújításában, a víz- és energiaellátás kiépítésében, a mezőgazdasági tevékenység beindításában, valamint a vallási-kulturális emlékhelyek rekonstrukciójában.

Készen állunk arra, hogy hozzájáruljunk az újjáépítés és azon azeri erőfeszítések sikeréhez, hogy a Karabahban sokat szenvedett emberek életkörülményei javuljanak

– szögezte le.

Majd hozzátette, hogy a magyar Eximbank e célból 120 millió dolláros hitelkeretet nyitott, azonban további finanszírozási eszközök bevetésére is sor kerülhet szükség esetén. Szijjártó Péter ezt követően aláhúzta, hogy a kormány a maximális biztonság elérésében érdekelt Magyarország energiaellátásának területén, ezért tárgyalásokat folytat arról, hogy jövő év végétől Azerbajdzsántól is vásároljon földgázt Dél-Európán keresztül. „Ha nem politikai és ideológiai, hanem szakmai alapon közelítünk a dologhoz, akkor egyértelmű, hogy az európai gázellátás diverzifikációjának első számú és gyakorlatilag ma egyetlen reális forrása Azerbajdzsán földgázmezőiben keresendő” – fogalmazott.

Végezetül pedig arról is beszámolt, hogy Magyarország évi kétszáz felsőoktatási ösztöndíjat biztosít azeri hallgatók számára, amely helyekre idén 704-en jelentkeztek. Jeyhun Bayramov hangsúlyozta, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a két ország stratégiai partneri kapcsolatának, és reményét fejezte ki, hogy azt tovább tudják erősíteni a jövőben is. Kitért egyebek mellett az energetikai, a légiközlekedési és a felsőoktatási együttműködésre is, valamint méltatta a szerinte hídszerepet betöltő Magyarország aktív részvételét a Türk Tanács működésében.