Megnyílt a Farmer Expo Debrecenben

Augusztus 29-31. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont a 33. Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításnak és a 19. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításnak. Magyarország egyik legjelentősebb agrár-seregszemléjének vezérgondolata a tudástranszfer.

A Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig tartó időszakában a magyar agrárium fejlesztésére szánt források a kiemelkedő arányú nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a vidékfejlesztés, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók számára – mondta a 33. Farmer Expo megnyitóján Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese. Ez is bizonyság arra, hogy a kormány minden helyzetben a gazdák mellett áll. A parlamenti államtitkár hozzátette: a teljes forráskeretből csaknem 2900 milliárd forint a vidékfejlesztés céljait szolgálja, a legfontosabb fejlesztési prioritás pedig az erőforrás-hatékony, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaság és élelmiszeripar megerősítése.

Minden kiállítás egyfajta tükre az adott gazdasági ágazatnak, és nincs ez másként a Farmer-Expóval sem – mondta a megnyitón Vaszkó László vásárigazgató. „Miközben próbáljuk letükrözni ezt a folyamatosan változó világot, igyekszünk választ találni arra, hogy az éppen aktuális problémákból milyen kiutak lehetségesek; ha egyáltalán lehetségesek. E törekvésünk jegyében a három nap alatt száz előadással várjuk az érdeklődőket” – mondta. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az egyetemük most először van úgy jelen a Farmer-Expón, hogy az ágazat számára olyan unikális technológiát kínál, amire minden állattenyésztőnek szüksége van, mástól viszont nem kaphatják meg.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Vármegyei elnöke úgy vélte, hogy a gazdatársadalmat joggal feszíti az elmúlt két-három év eseménysorozata, az évszázad aszályától, a háborús konfliktuson át a Covid-ig, ráadásul az idei is egy meglehetősen nehéz évnek ígérkezik.

Tarthatatlan gyakorlat az, hogy az agrár-szakképzésbe maradékelven kerülnek be a gyerekek! E tekintetben az elmúlt 20 évet elveszítettük, de talán még nincs minden veszve

– fogalmazott.

Gyakorlatilag feladjuk a Kárpát-medencében az általunk megszokott mezőgazdasági struktúrát, ha nem változtatunk a fenntarthatóság terén. Meg kell tartanunk a vizet a Kárpát-medencében, pusztán beszélni róla nem elég! Csak az elmúlt két aszályos évben a szárazság közel 2000 milliárd forint kárt okozott Magyarországon, ennyi pénzből meg lehetett volna oldani az évszázados problémát – vélte az elnök, aki szerint csak támogatásokból az agráriumban sem lehet tartósan megélni, ahhoz versenyképesség, hatékonyság és minőség kell. Ezen a téren pedig akad dolgunk bőven – tette hozzá.

Hajdú-Biharban több mint 106 ezer embernek ad munkát az agrárium, a szektor árbevétele meghaladja az ötezer milliárd forintot, és mindezen teljesítmény hetven százaléka kötődik valamilyen formában a cívisvároshoz – mondta Papp László, Debrecen polgármestere. Mint kifejtette, a megyeszékhely fejlődési pályáján az agráriumnak továbbra is kiemelkedő szerep jut. Még tovább kell növelni a mezőgazdaság súlyát, hogy komplexitását kiszélesítve ne pusztán lépést tartson a korral, hanem ez legyen az a szektor, amelyik bizonyos mértékben képes diktálni a fejlődés tempóját.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink