Még idén megépülhet a Magyar Szürke Útja

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat
Többek között élő társasjátékkal, kézműves műhelyekkel és korabeli vásártér kialakításával mutatják majd be a magyar szürkemarha tenyésztéséhez és a hozzá kapcsolódó pásztorélethez kötődő Magyar Szürkék Útját a Hajdúságban.

Hajdú-Bihar megyében a magyar szürkemarha kerül egy új, nagyszabású turisztikai fejlesztés középpontjába. Megépül a Magyar Szürkék Útja elnevezésű kulturális útvonal, ami a korabeli állattenyésztést, a hozzá kapcsolódó pásztoréletet, kézművesség, kereskedelem és közigazgatást mutatja be több helyszínen – számolt be a Hajdú-Bihar Megyei Hírportál. A fejlesztés Európai Uniós támogatásból valósul meg, és még idén elkészülhet.

A cél az, hogy a gazdaság élénkülésén túl fennmaradjon a magyar szürke tenyésztéséhez és kereskedelméhez kapcsolódó kultúrtörténeti örökség a térségben.

A magyar szürkemarha
Az impozáns megjelenésű, hazánkban védett őshonos Magyar szürke szarvasmarha valódi hungarikum, valószínűleg a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát-medencébe. Az Alföld világszerte ismert jellegzetessége akár közel egy tonnát is nyomhat. A magyar szürke húsa az évszázados rideg tartás során kialakult ellenálló képességéből fakadóan kiemelkedő beltartalmi értékű, illetve minden más marhahústól eltérő ízvilágú és minőségű. A „Magyar szürkemarha hús” elnevezés kizárólag a Magyarországon, bizonyítottan a Magyar szürke szarvasmarha fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert, extrém-extenzív viszonyok között tartott hús vonatkozásában használható. Forrás: hungarikum.hu; Nébih

Debrecent, Hajdúböszörményt, Hajdúnánást, Balmazújvárost, Nagyhegyest, Hortobágyot, Nádudvart és Hajdúszoboszlót is érinti az útvonal, amely a településeken meglévő épületekben kialakított vagy újonnan épülő kiállítóhelyek sokaságával vonzza majd a turistákat.

A hagyományos és interaktív kiállítóterek rendkívül változatosak lesznek. Sok szabadtéri helyszín megújul, de épül tanösvény, kilátó és népies fajátékokból álló családbarát játszótér is. Mobilapplikáció is szolgálja majd az élményt és az egységes arculatot. Nagyhegyes Elep településrészén épülő tárlat például egy

élő társasjáték és a csillagos égbolt szemléltetésével mutatja majd be a pásztoréletet.

Interaktív Pásztorfejedelmek kiállítás várja majd a látogatókat a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumban, illetve műhelyeket és a kézművességet bemutató kiállítótér nyílik majd a balmazújvárosi Veres Péter Emlékparkban. Korabeli vásárteret idéznek majd meg a hajdúböszörményi Magyar Szürke Emlékházban, a Hortobágyon pedig vendéghodályt alakítanak ki.

A fejlesztést megvalósító Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat több mint 835 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból a várhatóan még ebben az évben befejeződő projektre.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink