Magyar gyógynövénnyel alkották újra a többszáz éves búzasört

Forrás: Kisalfol.hu
Kamillavirággal értelmezett újra egy manapság igen népszerű, többszáz éves búzasört a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdéje. A korianderes és narancsos aromák mellett így a kamilla is gazdagítja a fűszeres italt.

Frissen darált koriander és a narancshéj jelenlétében egy kis kamilla, a szalmasárga nedű tetején pedig gyönyörű, fehér habkorona – ilyen a Pannonhalmi Főapátság újraértelmezett belga búzasöre – olvashatjuk a kisalfold.hu-n. Az első belga búzasör manapság nagyon népszerű, amihez az apátság újítása is hozzájárul.

A belga búzasört, vagy másnéven witbiert több mint négyszáz évvel ezelőtt készítették a mai észak-belgiumi Flandria területén. Bár az évek alatt feledésbe merült a sokszor csak fehér sörnek nevezett típus, napjainkban újra felfedezték. Többszáz év után 1965-ben egy Brüsszeltől nem messze található településen újból főzni kezdték és most sosem látott népszerűségnek örvend. A fehér búzasör különlegessége, hogy

a komló okozta keserűség helyett a sörélesztő és a sörhöz adott gyógynövények harmóniája dominál.

A különleges sörfajta megjelenésekor ugyanis a komló használata még nem terjedt el a sörfőzési eljárásban. A witbierek klasszikusan világos szalmasárgák, szűretlenek, opálosak és frissen darált korianderrel és narancshéjjal készülnek. Ezt az ízharmóniát fokozták kamillával Pannonhalmán fél év kísérletezés és receptfejlesztést követően. A forralás végén az italba kerülő

korianderes és narancsos aromák mellett így a kamilla is hangsúlyos szerephez jut.

A jövőben várhatóan egyre több fűszer kerül majd a sörfőzdébe az Főapátság gyógynövénykertjéből

– mondta Juhász Martin-Blaise sörfőzőmester. Az igazán fűszeres sör aromái 5-7 °C-on mutatják meg leginkább magukat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink